open-navfaktor-logo
search
Osumnjičen za najteža djela
Tvrde da je prijetio svjedocima: Tužilaštvo traži još dva mjeseca pritvora za Darka Eleza
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog državnom Sudu da za još dva mjeseca produži pritvor Darku Elezu, a radi neometanog vođenja istrage.
30.03.2021. u 16:00
get url
text

Kako su saopćili iz Tužilaštva, produženje je zatraženo iz istih pritvorskih razloga iz kojih je Elezu i određen pritvor prije mjesec.

Sud je, podsjetimo, 5. marta donio rješenje kojim se Elezu određuje pritvor zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecjem na svjedoke ili saučesnike, te zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti započeto krivično djelo.

VEZANI TEKST - Čampara: "Svjedocima je rekao da će pobiti sve koji su dobri s Đokom"; Elez: "Jedva čekam te svjedoke"

- Produženje mjere pritvora zatraženo je radi neometanog nastavka istrage u ovom predmetu, koju Tužilaštvo BiH vodi zajedno sa MUP-om RS-a, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Agencijom za forenzička ispitivanja i vještačenja, kao i drugim policijskim i sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini i regionu,a u okviru predmeta Belivuk, "Kavački klan" i dr. - naveli su iz Tužilaštva.

Navode da su nakon izručenja Eleza iz Srbije u BiH poduzeli su niz istražnih aktivnosti, koje se odnose na osumnjičenog Eleza i veći broj sa njim povezanih osoba, te je uz prijedlog pritvora dostavljena dodatna dokumentacija, uključujući i izjave većeg broja svjedoka.

- Produženje pritvora zatraženo je i zbog saznanja o prijetnjama i zastrašivanjima svjedoka u predmetu - kazali su iz Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH vodi istragu koja se odnosi na osumnjičenog Eleza i više drugih osoba, osumnjičenih za krivična djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima teško ubistvo, iznuda i ugrožavanje sgurnosti, naveli su iz Tužilaštva.

Podsjetimo, Elezu se, između ostalog, na teret stavlja da je organizirao ubistvo Siniše Miličevića Tigra koji je ubijen u Istočnom Sarajevu u junu 2018. godine.

Tigar je, prema navodima tužioca Dubravka Čampare, ubijen jer je bio "dobar" sa Đorđom Ždralom, Elezovim zakletim neprijateljem, a nekadašnjim kumom, koji u Foči služi 20-godišnju kaznu zatvora zbog ubistva nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini 2000. godine.

Kako je kazao tužilac, jedan od svjedoka je kazao kako mu je Elez lično rekao da će "sve pobit ko je dobar s Đokom, od Miće, Škobe, a i Tigar će doći na red".

Elez je ubistvo Miličevića negirao, kazavši da ubijenog uopće i ne poznaje, kao i ostala djela koja mu se stavljaju na teret.

Jedino nije negirao da je zvao telefonom načelnika PU Istočno Sarajevo Branimira Šehovca, kojeg je, kako je kazao, samo "zezao".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.