open-navfaktor-logo
search
Bizarna odbrana
Tvrdi da je sve učinio lik iz igrice: Dobio 25 godina zatvora za ubistvo djevojke
Suđenje Šusteku započelo je u septembru 2017. godine, ali je prekinuto jer su stručnjaci nakon medicinsko-psihijatrijskog vještačenja utvrdili da nije sposoban za suđenje
06.05.2019. u 18:38
get url
text

Na suđenju zatvorenom za javnost izrečena je nepravomoćna presuda 25-godišnjaku zbog okrutnog ubistva 17-godišnje djevojke u Koški u Hrvatskoj u novembru 2016. godine.

U objavi Županijskog suda Osijek navodi se kako je Matej Šustek proglašen krivim za krivično djelo teškog ubistva, te ga je sudsko vijeće osudilo na dugotrajnu kaznu zatvora u trajanju od 25 godina. Mateju Šusteku produžen je pritvor koji po tom rješenju može trajati do pravomoćnosti ove presude, piše Glas Slavonije.

Početkom aprila Našičanin je nakon mišljenja sudskih vještaka proglašen sposobnim za suđenje.

Suđenje Šusteku započelo je u septembru 2017. godine, ali je prekinuto jer su stručnjaci nakon medicinsko-psihijatrijskog vještačenja utvrdili da nije sposoban za suđenje. Naime, sudski vještak psihijatar odmah je, u svom prvom nalazu i mišljenju, naveo da Šustek nije raspravno sposoban i preporučio da ga se pošalje na vještačenje u Vrapče. Tako je i bilo. Prevezen je u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, odakle je svakodnevno vožen u Vrapče, gdje su liječnici vještačili njegovo stanje.

Šustek je na početku suđenja 2017. kazao sudskom vijeću da se ne osjeća krivim za ubistvo 17-godišnjakinje.

Njegova odbrana zvučala je potpuno bizarno. Branio se da ga je na dan prije ubistva djevojke s kojom je bio mjesec dana u vezi “posjetio” njegov najbolji prijatelj Michael De Santa (lik iz videoigrice Grand Theft Auto, op. a.) i rekao da je treba eliminirati. U suludom iskazu dalje je kazao kako mu je isti lik rekao da idućeg dana dođe do željezničkog kolodvora u Našicama, što je i učinio, obukli su kombinezon koji je on donio te su se odvezli u Košku, gdje su pričekali 17-godišnjakinju sat vremena.

- Kada je došla, lik iz igrice je uzeo nož i zabio ga u njenu lijevu stranu vrata... Kada je Ana počela bježati, Michael de Santa ju je nastavio ubadati... - nepovezano je tada pričao Šustek.

Prema optužnici, tog kobnog 6. novembra Matej je nazvao 17-godišnjakinju i rekao joj da se nađu na željezničkom kolodvoru u Koški. Ona je, ne sluteći ništa, sjela na bicikl i iz Ordanje došla na dogovoreno mjesto. Matej je izišao iz voza i odveo ju do obližnjeg silosa. Ondje ju je uhvatio za glavu i izbo nožem dva puta u vrat. Dok se gušila u vlastitoj krvi i pokušavala pobjeći, krvnik ju je hvatao za ruke i nastavio ubadati nožem nanijevši joj još devet ubodnih i reznih rana. Da bi bio siguran da neće pozvati pomoć, uzeo joj je mobitel i sjeo na voz za Našice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.