open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće stanje
Tvrdnja epidemiologa: Transmisija korone u Crnoj Gori veća nego u Bergamu
Trenutni intenzitet transmisije koronavirusa u Crnoj Gori je i veći nego što je bio u Bergamu u Italiji na početku pandemije, tvrde crnogorski epidemiolozi.
01.10.2020. u 12:59
get url
text

Epidemiolog iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević rekao je za RTCG da je razlika između sadašnjeg stanja u Crnoj Gori i stanja u Bergamu na početku pandemije što je u Italiji bila zahvaćena starija populacija, dok su novooboljeli u Crnoj Gori većinom mlađi od 40 godina.

- Tokom prošle sedmice postotak pozitivnih dostizao je i do 40 posto broja testiranih. To ukazuje da je intenzitet transmisije izuzetno visok - rekao je Laušević.

Uporedio je rast broja oboljelih u Crnoj Gori u posljednjih 14 dana sa situacijom u Njemačkoj.

- Ako pogledamo da smo u posljednjih 14 dana u prosjeku imali oko 200 inficiranih dnevno to bi značilo ekvivalent, kada bi bili po broju stanovnika jednaki Njemačkoj, da smo mi za tih 14 dana imali oko 350 hiljada inficiranih. Usporedbe radi, Njemačka je od početka pandemije u februaru registrivala 285 hiljada. Mi više za 14 dana nego što su oni za cijelih sedam mjeseci - rekao je Laušević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.