open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
U 2019. povećan broj: Sarajlija se žalio čak 22 puta na rad i ponašanje policije
Povećan je broj žalbi na rad i ponašanje policijskih službenika u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu, navedeno je u izvještaju Odbora za žalbe javnosti za 2019. godinu koji nije usvojen u Skupštini Kantona Sarajevo.
19.05.2020. u 12:40
get url
text

U 2019. godini bile su 374 žalbe dok je u 2018. godini bilo 320 žalbi, što je 16,9 posto više.

- Bilo je građana koji su dva ili više puta podnosili žalbe na rad i ponašanje policijskih službenika. Evidentirani su i građani koji su svoje žalbe podnosili pet, šest, 11 puta, dok je građanin A. M. iz Sarajeva žalbe podnosio čak 22 puta – navedeno je u izvještaju.

Odbor je imenovan kao nezavisno tijelo Skupštine KS s ciljem osiguranja objektivnog i nepristrasnog vođenja postupka u vezi sa izjavljenim žalbama na rad i ponašanja policijskih službenika, čime se osigurava zaštita ljudskih prava i sloboda. Pod žalbama se podrazumijevaju zahtjevi, žalbe, pritužbe ili drugi podnesci koji se odnose na nepravilan rad policijskih službenika.

- U 2019. godini razmatrane su 374 žalbe, 130 izvještaja o izvršenim provjerama, 170 izvještaja o okončanim istragama i 189 drugih prispjelih akata. Građani, pravna lica i drugi subjekti su se žalili po različitim osnovama: zbog nezakonitog, nepravilnog i neprofesionalnog rada, ponašanja i odnosa policijskih službenika. Najčešće su žalbe one koje se odnose na neprofesionalno ponašanje policijskih službenika prilikom kontrole i regulisanja saobraćaja, ističući da su policijski službenici bili neprofesionalni, grubi, bahati, da se nisu predstavljali, da se nisu pozdravili – navedeno je u izvještaju.

Manji broj žalbi se odnosio na propuste u odnosu na očekivani profesionalni odgovor policijskih službenika na izvršene prekršaje ili krivična djela, na nezakonitu primjenu sredstava prinude, posebno fizičke sile.

- Odbor je uz to razmatrao i saznanja iz službe u kojima je postojao osnov sumnje da je počinjena neka od povreda službene dužnosti. Tokom godine je evidentirano 79 takvih saznanja iz službe, kao i 14 anonimnih predstavki na rad i ponašanje policijskih službenika – pojašnjava se u izvještaju.

Također se navodi da je tokom 2019. godine Disciplinska komisija Uprave policije MUP-a KS donijela 27 rješenja o pokretanju disciplinskog postupka protiv 57 policijskih službenika, a izrečeno je devet disciplinskih sankcija prema 19 policijskih službenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.