open-navfaktor-logo
search
Brojke rastu
U Africi skoro milion zaraženih koronavirusom, polovina u jednoj državi
Južna Afrika ima više od pola miliona potvrđenih slučajeva COVID-19, saopćilo je Ministarstvo zdravstva te zemlje, dok je na području cijele Afrike zaraženo gotovo milion osoba.
02.08.2020. u 08:10
get url
text

Industrijski najrazvijenija afrička država zabilježila je novih 10.107 slučajeva zaraze koronavirusom, te sada ima ukupno 503.290 zaraženih. Prvi slučaj zaraze u Južnoj Africi zabilježen je prije pet mjeseci, a dosad je u toj zemlji na koronavirus testirano nešto više od tri miliona ljudi, dok ih je umrlo ukupno 8.153.

Na afričkom kontinentu ukupno je, prema podacima kojima raspolaže Reuters, zabilježeno 934.558 slučajeva zaraze koronavirusom, umrlih je 19.752, a izliječenih 585.567.

Južna Afrika uvela je u potpuni karantin krajem marta kako bi se spriječila širenje virusa, ali je sada ublažila mnoga ograničenja kako bi se potaknula ekonomska aktivnost, što su učinile i mnoge države širom kontinenta.

Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan prošle je sedmice upozorio da iskustvo Južne Afrike pokazuje što bi se moglo dogoditi na cijelom kontinentu.

Teškoća, ako ne i nemogućnost, fizičkog distanciranja u siromašnim, gusto naseljenim afričkim urbanim područjima olakšava širenje virusa, a velik broj slučajeva u Južnoj Africi preopteretio je već ionako opterećen zdravstveni sistem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.