open-navfaktor-logo
search
Bolest modernog doba
U BiH na 1.000 stanovnika, dijabetes ima njih 270: Stručnjaci savjetuju kako smanjiti rizik
Prema podacima Internacionalne dijabetološke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u BiH od 1.000 stanovnika njih oko 270 boluje od šećerne bolesti, a procjenjuje se da skoro 100 oboljelih još i ne zna da ima dijabetes.
31.10.2022. u 07:58
get url
text

Dijabetes je hronična bolest i doživotno se mora kontrolirati: uzimanjem različitih vrsta tableta, uzimanjem inzulina ili drugih injektibilnih terapija, redovnom tjelesnom aktivnosti, praćenjem nivoa šećera u krvi i zdravom prehranom, piše eatthis.com.

Maddison Saalinger, nutricionist sa instituta Diabetes Research Institute pojašnjava:

- Balans je uvije važan, a u ovom slučaju može smanjiti rizik od komplikacija koje nastaju dijabetesom, to uključuje zdrav stil života i tjelesnu vježbu. Ništa ne mora biti puno restrikcija, ali u pitanju je rutina koja se lako provodi. Posebno je važno za one koji imaju dijabetes da budu aktivni, ne samo da snize nivo šećera u krvi već da razviju zdrave navike u kojima se može uživati – kaže Saalinger.

Dijabetes tip 2 može se prevenirati ili odgoditi uz pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost.

Evo nekoliko preporuka:

Birajte zdrave namirnice

Saalinger naglašava kako je hrana gorivo za tijelo i ima jak utjecaj na psihičko i fizičko zdravlje. Iako je potrebno malo truda kako biste jeli zdravo, to nikako ne mora biti dosadno niti znači da se morate odreći omiljenih namirnica. Napravite listu omiljenih namirnica i razmislite kako oko njih kreirati jela uz dodatak zdravih namirnica. Više salate, proteina i manje šećera je uvijek dobar odabir.

Redovno se bavite tjelesnom aktivnošću

Studije pokazuju da promjene životnog stila, koje uključuju redovnu tjelesnu aktivnost te promjene prehrambenih navika, dovode do smanjenja tjelesne težine te mogu pridonijeti smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Sallinger dodaje kako se to odnosi na 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti u sedmici ili 75 minuta intenzivnog vježbanja.

Tjelesna aktivnost je uvijek važan dio cjelokupnog zdravlja, a posebno je važna kod onih koji već imaju dijabetes jer se radi o odličnom alatu za kontrolu šećera u krvi.

Naučite koje su to namirnice koje jače utječu na nivo šećera u krvi

- Postoje namirnice koje će više utjecati na porast šećera u krvi, a tu su uključeni napici sa šećerom, bijeli hljeb, tjestenina, riža, zaslađeni jogurt... - navodi Saalinger.

Umjesto njih birajte namirnice koje sadrže vlakna kako biste imali bolju kontrolu nad glukozom.

Ne odustajte od zdravih navika

Prema riječima nutricionista upravo su one važan korak prevencije, a cilj je pronaći nešto što djeluje i oko toga stvarati navike koje ćete dodati rutini. Svi imamo moć spriječiti razvoj ili prevenirati ovu bolest i niko to ne mora činiti sam, a rad s nutricionistom je prilika da vam stručnjak savjetima olakša cijeli proces.

Informacije prikupljajte iz provjerenih izvora

Cilj je i Instituta za Istraživanje dijabetesa (DRI) pronaći lijek za dijabetes što prije, ali do tad postoje brojne organizacije i portali putem kojih stručnjaci pružaju provjerene informacije koje je pametno slijediti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.