open-navfaktor-logo
search
Godišnjica pokušaja puča
U BiH obilježen Dan šehida i Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Turske
U Gazi Husrev-begovoj džamiji, u Sarajevu nakon klanjanja podne-namaza, proučeni su odlomci iz Kur’ana i dova pred duše šehida 15. jula, dana kada su 2016. pučisti terorističke organizacije Fetullahci (FETO) pokušali izvesti državni udar u Turskoj.
15.07.2021. u 15:34
get url
text

U džamiji je održan prigodan vjerski i kulturni program kojem su prisustvovali ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin, savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi Turske Yunus Keles, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar Velić i mnogi drugi predstavnici institucija dviju zemalja.

Dovu je proučio savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi Turske Yunus Keles. Ispred džamije su podijeljeni i priručnici "FETO, teroristička organizacija koja se skriva iz zloupotrebe vjere", a u kojima su opisane aktivnosti terorista FETO-a kao i ukazano na razmjere prijetnje za sve zemlje u kojima je aktivan, a ne samo Tursku.

U Turskoj, kao i Bosni i Hercegovini, te ostalim zemljama Balkana danas se održava niz pograma povodom sjećanja na šehide 15. jula 2016. godine.

Delegacija je nakon programa u džamiji posjetila i izložbu fotografija Anadolu Agency (AA), koja je ranije u koordinaciji s ambasadom Turske u BiH i organizaciji Instituta "Yunus Emre" Sarajevo postavljena na Baščaršiji.

Teroristički pokušaj udara ne smije biti zaboravljen

Ranije danas na mezarju Kovači proučena je dova pred duše šehida 15. jula. Večeras će u organizaciji Instituta "Yunus Emre" biti održana i online konferencija.

Na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, u organizaciji Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, proučena je dova povodom obilježavanja godišnjice pokušaja puča u Turskoj, kojeg je 15. jula 2016. izvela teroristička organizacija Fetullahci (FETO). Delegacija, koju su činili i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin i savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi Turske Yunus Keles, pored mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, za njegovu i duše šehida u Turskoj, BiH i drugih zemljama, proučila je odlomke iz Kur'ana i dovu. Odlomke iz Kur'ana učili su imami iz Turske i Bosne i Hercegovine, a dovu je proučio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar Velić.

Ambasador Republike Turske u Sarajevu Girgin u izjavi za medije kazao je kako su programi sjećanja na šehide 15. jula počeli sinoć, a nastavljeni su i danas.

- Ovaj strašni teroristički pokušaj udara ne smije biti zaboravljen. Prije nekoliko dana, 11. jula, obilježena je godišnjica genocida u Srebrenici. Prisustvovala je i brojna delegacija iz Turske, uputila dove i prisjetila se žrtava. Kako neće biti zaboravljen taj strašni dan za čovječanstvo, tako ne smije biti zaboravljen ni 15. juli, dan kada je izveden napad na nezavisnost i demokratiju Turske, a potrebno je stalno sjećati se i podsjećati - rekao je Girgin.

U izjavi za medije komentarisao je i borbu koju Republika Turska vodi protiv terorističkih organizacija, uključujući i terorističku organizaciju Fetullahci (FETO).

- Nastavljena je borba protiv terorističke organizacije i bit će nastavljena, kao što je i predsjednik Erdogan (predsjendik Republike Turske, Recep Tayyip, op.a.) rekao, dok ne bude u potpunosti neutralizirana - rekao je Girgin.

Dodao je kako će u tom pogledu biti nastavljena saradnja sa svim zemljama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetio kako FETO ne predstavlja opasnost samo za Tursku već za sve zemlje u kojima je aktivan.

- Postoje zemlje koje to vide i proglasile su je terorističkom organizacijom. Pojedine uvode kazne zbog određenih nelegalnih aktivnosti. Postoje i zemlje koje vrše izručenja članova FETO-a Turskoj. Očekujemo da to bude intenzivirano i nastavljeno i u budućnosti - rekao je Girgin.

Pet godina od poraza izdajnika i pobjede demokratije

Dan sjećanja na šehide i Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Republike Turske obilježava se i u Mostaru.

Organizatori su Konzulat Republike Turske u ovom gradu, Institut "Yunus Emre" i "Kaymek centar". Program obilježavanja započeo je učenjem odlomaka iz Kur’ana i dove za šehide stradale tokom neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj od strane pripadnika terorističke organizacije Fetullahci (FETO) - paralelne državne strukture, na današnji dan 2016. godine.

- Danas je Dan demokratije i nacionalnog jedinstva, odnosno peta godišnjica časnog suprotstavljanja voljene nam nacije i herojskih snaga protiv izdajničkog pokušaja puča. Danas je pet godina od poraza izdajnika i pobjede demokratije. Želim da se sjećamo naših šehida, da zahvalimo našim gazijama, uz vjeru i zalaganje nacije za demokratiju i da se podijele s našim prijateljima i prenesu na buduće generacije.

Kada pogledamo strukturu koja je stvorila ovaj izdajnički pokušaj, postat će jasno sa kojom opasnom i podmuklom organizacijom se susreću zemlje u kojima vlada demokratija. Teroristička organizacija Fethullahci je naoružana kultna organizacija koju su formirali fanatici pod direktivom penzionisanog imama Fetullaha Gülena. Gülen je u "crvenoj" kategoriji na listi najtraženijih terorista koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Turske objavilo, a optužen je kao vođa organizacije i paralelne državne strukture. FETO ima međunarodne aktivnosti u širokom rasponu, od obrazovanja, medija, ekonomskih aktivnosti do infiltracije u državu - upozorio je Yasar Ergun, konzul Republike Turske u Mostaru.

Kazao je i da je cilj organizacije narušiti ustavni poredak Republike Turske i uspostaviti režim u kojem bi Gülen bio duhovni vođa.

- Članovi FETO-a prihvaćaju Gülena kao mehdija i vjeruju da u potpunosti moraju poštivati njegove upute. Obmana koju provodi koristeći religiju, jedna je od glavnih FETO-ovih strategija skrivanja. Članovi FETO-a kriju svoj identitet, koriste se kodnim imenima, a neki čak i namjerno daju dojam liberalnosti, ljevičarstva i nereligioznosti. Iako je FETO pokušao dati izgled strukture koja predstavlja umjereni islam u međunarodnom smislu, organizacija je bila umiješana u ozbiljna kršenja ljudskih prava i nije oklijevala s primjenom nasilja.

Turska se suočila sa brutalnim pokušajem državnog udara 15. jula 2016, koji je planirao FETO, a izveli su ga pripadnici organizacije infiltrirane u našu vojsku, izlaskom izvan lanca zapovjedništva oružanih snaga, koji su usmrtili 251 i povrijedili više od dvije hiljade naših građana. Teroristička organizacija FETO pokušala je uništiti demokratiju i srušiti demokratski izabranu vladu, a tenkovima, vojnim avionima i helikopterima napala je državne institucije, posebno naš Parlament i Predsjedništvo, koji utjelovljuju slobodnu volju države. 15. jula otkrivena je velika prijetnja koju našoj državi predstavlja teroristička organizacija FETO. Najveći udio u uklanjanju ove prijetnje pripada turskom narodu, koji je izašao na ulice na poziv našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana - rekao je Ergun.

Na kraju je kazao i da za turski narod mnogo znači činjenica da su uz njih bili prijatelji iz Bosne i Hercegovine.

- Odmah je narod Bosne i Hercegovine stao uz Tursku. Veoma smo zadovoljni i sretni zbog toga - naveo je.

Program se nastavlja večerašnjom izložbom fotografija nastalih tokom neuspjelog pokušaja državnog udara, koja će biti postavljena u prostorijama Instituta "Yunus Emre". Današnja dova proučena je u Karađoz-begovoj džamiji.

Republika Turska danas je čvrsto na nogama

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci danas je nakon podne namaza proučen Jasin-i-šerif i kelime-i tevhid šehidima Republike Turske koji su položili svoje živote na dan pokušaja državnog udara.

Prisutnim vjernicima u Ferhat-pašinoj džamiji obratio se generalni konzul Republike Turske sa sjedištem u Banjoj Luci, Oguz Kilic.

- Danas smo se prisjetili 15. jula 2016. godine. Danas je peta godišnjica pokušaja državnog udara u Turskoj. Proučili smo dovu za 251 šehida Republike Turske koji su tog dana dali svoje živote boreći se protiv izdajničkih pripadnika vojske Republike Turske - izjavio je Kilic.

Istakao je da je danas Republika Turska čvrsto na nogama upravo zbog tog hrabrog stava tih šehida tog dana.

- Taj dan je turski narod odbranio svoju demokratiju, vladu, parlament. Od tada pa nadalje mi slavimo ovaj dan kao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva. Mi ne želimo da se ovaj datum i ova hrabrost zaboravi i želimo da stalno naši građani sa istom tom odlučnošću čuvaju svoju državu, demokratiju i svoju vladu - rekao je Kilic.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku. Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.