open-navfaktor-logo
search
Loša situacija
U BPK udvostručen broj novozaraženih, potrebne rigoroznije mjere
Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i dalje se pogoršava, a broj novozaraženih koronavirusom u prošloj sedmici je udvostručen. 
15.03.2021. u 13:27
get url
text

Ukoliko se ovakva situacija nastavi, moglo bi doći do kolapsa zdravstvenog sistema u kantonu - upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo BPK.

Prema riječima direktorice Zavoda Medine Bičo, samo tokom proteklog vikenda u kantonu je registrovano 38 novih slučajeva koronavirusa, čime je broj novozaraženih udvostručen.

- Sedmična incidenca je 74 novozaraženih od 235 testiranih. Trenutno je aktivan 91 slučaj, od čega je 14 pacijenata upućeno u KCUS, dok su dvije osobe u Kantonalnoj bolnici. Zaista je sve više pacijenata koje traže usluge u Covid ambulanti s respiratornim simptomima i ima mnogo pacijenata, njih oko 40, koji se liječe u kućnim uslovima i koji imaju razvijene komplikacije upale pluća. Vjerovatno se radi o prisutnosti britanskog soja jer imamo veći broj kontakata koji su pozitivni, dakle virus je kontageozniji, brzo se širi - precizirala je Bičo.

Naglašava da je zbog toga nužno pridržavanje svih mjera jer se, naglasila je, posebno kod starijih osoba i hroničnih bolesnika vrlo brzo razvijaju komplikacije.

- Izuzetak nisu ni mlađe osobe koje sve više obolijevaju, a neke su protekle sedmice transportovane u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i trenutno su u stabilnom stanju, s tim da je situacija sa virusom nepredvidiva i vrlo brzo može doći do komplikacija - naglašava Bičo.

Smatra da zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije i u BPK trebaju biti donesene rigoroznije mjere.

-S obzirom da je ovdje dupli, nagli skok, dakle u jednoj sedmici smo imali i više od duplo novozaraženih te imajući u vidu da je sve više osoba koje razvijaju tešku kliničku sliku, imat ćemo problem gdje će sve više biti potrebna hospitalizacija. Znamo kakav nam je zdravstveni sistem koji se do sada dobro bori, ali vrlo brzo može doći do pucanja i neće se svima moći pružiti zdravstvena usluga, tako da je jako neophodno djelovati u smislu pooštravanja epidemioloških mjera, da se na neki način uspori širenje infekcije - upozorila je ona.

Da li će u BPK doći do pooštravanja mjera bit će poznato sutra za kada je zakazana sjednica kantonalnog Kriznog štaba, a iz Zavoda su još jednom apelovali na sve osobe koje imaju simptome da se ne kreću i da se jave u Covid ambulantu te obavezno prijave svoje kontakte jer, napominju, samo na taj način se može usporiti širenje infekcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.