open-navfaktor-logo
search
Umjesto Marša mira
U Brčkom organizovana Šetnja za Srebrenicu
U organizaciji Udruženja građana "Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja" danas je u Brčkom obilježena 26. godišnjica genocida u Srebrenici.
11.07.2021. u 13:32
get url
text

Članovi tog udruženjenja već četvrtu godinu zaredom prigodnim sadržajima podsjećaju na stradanja Bošnjaka u srebreničkom genocidu.

Za sve Brčake koji nisu bili u mogućnosti učestvovati u Maršu mira Udruženje je i ove godine organiziralo marš od Šehidskog mezarja u Gornjem Rahiću do Velikog parka u Brčkom kako bi na taj način podsjetili na put kojim su krenuli brojni Podrinjci nakon pada Srebrenice pokušavajući doći na slobodnu teritoriju. Učesnicima marša u Brčkom se priključila veća grupa građana te su zajedno šetali od brčanskog Velikog parka do centra grada gdje je u 11 sati organiziran prigodan program koji su realizirali članovi brčanskog "Preporoda" i hora "Mošus" iz Brčkog.

Uime organizatora programa obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici prisutnima se obratio predsjednik Udruženja građana "Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja" Admir Karalić. On je naglasio da je zaborav nešto što bošnjački narod sebi ne može dopustiti te da je podsjećanje na genocid obaveza prema stradalima, ali i bošnjački zalog za budućnost.

- Danas smo ovdje da posvjedočimo da nismo zaboravili, ovdje smo jer želimo reći da je podsjećanje na genocid naša obaveza prema ubijenima, obaveza prema nama samima, obaveza prema generacijama koje su na svijet došle nakon jula 1995. O genocidu moramo stalno govoriti i podsjećati na njega, jer ideologija zla nije poražena i nestala, ona čeka priliku da pokaže svoje nakazno lice - kazao je Karalić za Fenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.