U Bugarskoj nanosi snijega dva metra, sante leda plutaju Dunavom

Objavljeno: 09.01.17 u 14:58

Zimske nepogode koje su pogodile i Bugarsku ne jenjavaju već treći dan, posebno na sjeveroistoku zemlje, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Dunav zaleđen  FOTO: BTA
Dunav zaleđen FOTO: BTA

Vojska je nastavila da pomaže lokalnom stanovništvu u dijelovima na sjeveroistoku zemlje koji su pogođeni obilnim snijega, jakim vjetrom i veoma niskim temperaturama. Vojska je počela s radom na terenu po naređenju generala Konstantina Popova, kako su kazali iz ministarstva odbrane.

Kopnene, pomorske i zračne snage angažirane su u borbi protiv vjetra koji je dostizao brzinu od 60km/h, kao i snježnih nanosa visine čak dva metra, zaleđenih cesti i temperatura koje su se kretale između -7 i -12, a noću i do -20 stepeni. 

Na hitnom sastanku međuagencijskih centara, ministrica za regionalni razvoj i javne radove Liliyana Pavlova kazala je kako su dobili informaciju da Dunavom plutaju sante leda, te da je u nekim područjima zaleđeno čak 50 posto površine rijeke.

Cesta između Varne i Dobricha bila je otvorena, ali je kasnije sa svim ostalim cestama u Dobrich regiji ponovo zatvorena.

- Centri za hitnu pomoć otvoreni su za beskućnike, a volonteri i dužnosnici Crvenog križa će dostavljati tople napitke i hranu, te razgovarati sa ljudima koji su u nevolji - kazala je Pavlova.

Vlasti u Sofiji su također produžile školski raspust.