open-navfaktor-logo
search
Velika pljačka
U centru grada opljačkali zaštitarsko vozilo i pobjegli sa devet miliona eura
Razbojnici u francuskom gradu Lyonu opljačkali su vozilo zaštitarske firme Loomis i ukrali devet miliona eura. Radi se o jednoj od najvećih pljački u Francuskoj od 2009. godine, kada je Toni Musulin pobjegao s 11.6 miliona eura.
29.08.2020. u 08:22
get url
text
Pljačka u Lyonu

Naime, nekoliko naoružanih pojedinaca opljačkalo je vozilo u petak oko devet sati, nakon što je ono izašlo iz filijale Francuske banke u Lyonu.

Kako navode lokalni mediji, dva kombija blokirala su zaštitarsko vozilo, razbojnici su prijetili vozaču, uzeli novac, te pobjegli u dva vozila koja su kasnije zapalili, prenosi The Guardian.

- Bio je to hrabar napad, upravo u centru grada - kazao je izvršni direktor Loomisa Michel Tresch za AFP, te dodao da je najvažnije da su zaposlenici firme sigurni i zdravi.

Troje zaposlenika Loomisa, dvije muške i jedna ženska osoba, je u šoku, te će im biti potrebna psihološka pomoć.

Dvoje zaposlenika kazalo je kako su imali problema sa sistemom za zaključavanje vozila. Naime, sigurnosni kod vozila mijenja se tokom svake vožnje, a opljačkano vozilo imalo je "stalni kod", koji je olakšao posao razbojnicima.

- Očito je došlo do greške od strane firme - kazao je jedan zaposlenik za AFP.

Inače, švedska zaštitarska firma Loomis napadnuta je nekoliko puta tokom proteklih nekoliko godina. U maju 2017. godine opljačkano je jedno njihovo vozilo, te su razbojnici pritom ukrali 35 miliona eura gotovine, dijamante i zlatne ingote.

U decembru 2016. lopovi su ukrali 70 kilograma zlatne prašine u vrijednosti 2,5 miliona eura iz iste firme u blizini Lyona.

U martu ove godine još jedan zloglasni francuski razbojnik, Rédoine Faïd, osuđen je na 28 godina zatvora zbog napada na kombi firme Loomis u Calaisu 2011. godine.

Ali Tresch je za AFP rekao da je u poređenju s 2000-ima sada manje fizičkih napada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.