open-navfaktor-logo
search
Na oprezu
U Crnoj Gori nema niti jedan oboljeli od koronavirusa: Evo koje mjere poduzimaju
Ministarstvo zdravstva Crne Gore izdalo je naredbu kojom se zabranjuju putovanja u područja koja su najviše pogođena koronavirusom i ulazak stranih državljana u Crnu Goru koji dolaze iz ugroženih područja.
10.03.2020. u 17:49
get url
text

Ministarstvo je donijelo set novih mjera kojima se, između ostalog, zabranjuju ekskurzije i otkazuju međunarodni sportski događaji. 

Direktor Insitituta za javno zdravstvo Boban Mugoša kazao je da u Crnoj Gori nema zaraženih koronavirusom ali da će se, kako tvrdi, teško izbjeći njegova importaciju.

- Zbog usložnjavanja situacije s koronavirusom u svijetu, predložene su dodatne mjere opreza. Između ostalih i zabrana putovanja u virusom najpogođenije države: Italiju, Španiju, Kinu, Iran i Južnu Koreju. Lista zemalja nije konačna i mijenjaće se u zavisnosti od situacije - kazao je Mugoša.

On je istakao i da se uvodi i privremena mjera zabrane ulaska u Crnu Goru stranim državljanima iz najpogođenijih zemalja. Mugoša je pojasnio da će se pod kućnim nadzorom nalaziti državljani Crne Gore koji su se zadesili u tranzitu, a dolaze iz zemalja pogođenim koronavirusom. Mugoša je kazao da će javnost biti odmah obaviještena u slučaju pojave virusa.

- Ukoliko bi registrovali prvi slučaj, ne bismo krili tu informaciju, već bi u roku od 10 minuta svi bili obaviješteni o tome - rekao je on.

Privremenim mjerama koje je predložio Institut za javno zdravstvo, kako je kazao Mugoša, zahtijeva se održavanje sportskih događaja bez publike. Istakao je i da će biti pooštrene granične kontrole nad putnicima koji dolaze iz država koje u ovom momentu imaju registrovane slučajeve oboljelih.

- Odložene su i đačke ekskurzije, a razmatra se i opcija angažovanja penzionisanog medicinskog kadra u slučaju potrebe. Građanima Crne Gore preporučujemo da izbjegavaju svako nepotrebno kretanje i prisustvovanje masovnim skupovima - rekao je Mugoša.

Mugoša je pojasnio da je u Crnoj Gori trenutno pod zdravstvenim nadzorom 381 osoba, kao i da je do sada na koronavirus testirano 39 osoba, a da nijedna od njih nije bila pozitivna.

- Nama je cilj da što je moguće duže odaljimo pojavu infekcije. Time dobijamo na vremenu da se narod pripremi i da se sistem uhoda. Da to lakše podnesemo - kazao je Mugoša.

Ministar zdravstva Kenan Hrapović je kazao da Klinički centar Crne Gore trenutno ima dovoljno testova na koronavirus, ali da će uskoro nabaviti još.

- Dobit ćemo još hiljadu testova, a Svjetska zdravstvena organizacija je obećala nove zalihe. Tako da očekujemo da ćemo uskoro imati oko 3.000 testova - kazao je Hrapović.

On je pojasnio da zdravstvene ustanove u Crnoj Gori imaju 70 respiratora, od kojih je 40 u Kliničkom centru Crne Gore.

Hrapović je istakao i da je javni poziv za nabavku još 20 respiratora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.