open-navfaktor-logo
search
Legija stranaca
U drugom rangu bh. fudbala nastupaju internacionalci iz Argentine, Brazila, Tanzanije, Japana, Nigerije...
U drugom rangu bh. fudbala (Prva liga Federacije Bosne i Hercegovine i Prva liga Republike Srpske) nastupa 85 stranih igrača.
07.02.2023. u 21:00
get url
text

Prema podacima uglednog Transfermarkta i registracije u sistemu COMET (informacioni sistem za evidenciju, te automatizaciju svih procesa u vezi s pripremama, vođenjem i praćenjem takmičenja u BiH), u Prvoj ligi FBiH nastupa 26 internacionalca, a najviše stranih igrača dolazi iz Nigerije (osam).

Potom slijede Hrvati sa šest igrača, a na trećem mjestu se nalaze Srbijanci (četiri).

U Federalnoj ligi igraju i po dva Crnogorca i Brazilca, dok po jednog predstavnika imaju Rusija, Austrija, Tanzanija i Kolumbija.

VEZANI TEKST - Veležov transfer odjeknuo: U Premijer ligi BiH igraju Argentinci, Brazilci, Nigerijci, Ganci, Rusi

Najzvučnije ime u Prvoj ligi FBiH jeste Nigerijac Musa Yahaya. Desni bek Radnika iz Hadžića iza sebe ima bogato iskustvo.

U karijeri je, između ostalog, nastupao za omladinske selekcije Tottenhama i Celte, te za B tim slavnog Porta, a bio je i dio prvog tima ovog portugalskog velikana.

Bio je i kadetski i mladi reprezentativac Nigerije. Sa U-17 selekcijom svoje države bio je prvak svijeta 2013. godine.

Prva liga RS-a, za razliku od federalne, ima skoro troduplo više stranih igrača (59).

Najviše internacionalaca, očekivano dolazi iz Srbije (33). Brazil ima četiri predstavnika, Argentina tri, dok po dva stranca dolaze iz Rusije, Crne Gore, Irana i SAD-a.

Po jednog internacionalca imaju Belgija, Nizozemska, Austrija, Meksiko, Kanada, Andora, Japan, Italija, Francuska, Malezija i Švedska.

Najpoznatijih od njih jeste nekadašnji mladi reprezentativac Srbije, napadač Nemanja Kojić (Zvijezda 09), koji je sa Partizanom u dva navrata bio prvak Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.