open-navfaktor-logo
search
In memoriam
U Džedi umro šejh Saleh Abdullah Kamel zaslužan za stipendiranje djece iz BiH
Ugledni saudijski biznismen i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine šejh Saleh Abdullah Kamel, zahvaljujući kojem je svake godine 500 djece iz BiH stipendirano, umro je u ponedjeljak u 79. godini u Džedi u Saudijskoj Arabiji.
20.05.2020. u 18:02
get url
text

Rođen 1941. godine u Meki, šejh Kamel bio je predsjedavajući i osnivač Dallah Al-Baraka grupe - jedne od najvećih poslovnih i finansijskih grupacija na Bliskom istoku. Fond za stipendiranje bh. učenika i studenata koji nosi njegovo ime osnovan je na incijativu Bosna Bank International (BBI) 2010. godine, a već sljedeće počeo je sa dodjelom godišnjih stipendija za 500 djece. U tu svrhu filantrop šejh Kamel je svake godine za djecu bez jednog ili oba roditelja izdvajao oko milion KM, saopćeno je iz BBI Banke.

Kamel je bio predsjednik Trgovinsko-industrijske komore u Džedi (JCCI), kao i Islamske trgovinske komore. Bio je visokoobrazovan čovjek. Diplomu MBA (Master of Business Administration) stekao je na Univerzitetu kralj AbdulAziz u Džedi. Vrijednost njegove imovine procijenjena je na 2,3 milijarde dolara uključujući investicije u finansijski, bankarski, zdravstveni, proizvodni i sektor nekretnina, usluga i transporta.

Godinama je učestvovao u radu Sarajevo Business Foruma (SBF), vodeće investicijske konferencije u jugoistočnoj Evropi. Od prvog SBF-a 2010. godine, nastojao je svake godine doći i posjetiti BiH, a njegova Dallah Al-Baraka bila je podrška u organizaciji SBF-a od samog početka.

Bio je i član upravnih odbora i direktor u mnogim društvenim, dobrotvornim i kulturnim ustanovama i fondacijama kao što su: Fondacija arapske misli, kralj Abdul Aziz i njegova fondacija za nadarene, Međunarodne akademije za informacije i medijske znanosti, Arapske akademija za finansiranje i bankarstvo i Islamskog fonda solidarnosti.

Pod njegovim vodstvom Al Baraka je postala jedna od najvećih islamskih bankarskih grupacija i u svijetu je bio poznat kao "Otac savremenih islamskih finansija". Dobitnik je malezijske kraljevske nagrade za islamske finansije u novembru 2010. godine.

Tokom svog života i rada nastojao je da utiče da se značajno poveća trgovinska razmjena među državama članicama Organizacije islamske kooperacije (OIC), kao i da pomogne razvoju islamskih finansija u cijelom svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.