open-navfaktor-logo
search
Nove mjere
U entitetu RS frizerski saloni i kafane će početi s radom od 11. maja, rukavice više nisu obavezne
Od 11. maja bit će dozvoljeno da sa radom, uz poštivanje svih mjera, krenu s radom kozmetički i frizerski saloni, autoškole, restorani, kafići, roštiljnice, privatne stomatološke ambulante, javni prevoz osoba, priređivači igara na sreću, teretane na zatvorenom i otvorenom, fitness centri na otvorenom i predškolske ustanove.
05.05.2020. u 16:17
get url
text

To je na konferenciji za medije potvrdio premijer RS-a Radovan Višković. 

Na preporuku struke već od sutra ukida se obaveza nošenja rukavica na javnim mjestima, naglasio je. 

- To znači na otvorenim površinama više nisu potrebne rukavice, ali ostaje obaveza nošenja maski. U zatvorenom prostoru obavezne su i maska i rukavice - dodao je Višković.

Dodao je da će svi morati poštovati određene mjere.

- Ostali su hoteli, hosteli, kina, pozorišta, igraonice i škole. Za njih struka još nije dala saglasnost da počnu s aktivnostima. Zadužena su dva ministarstva da skupa sa ugostitejima i sa zanatsko-preduzetničkom komorom RS-a i Institutom za javno zdravstvo RS-a organizuju sastanke, gdje će biti bliže objašnjenje procedure i otklonjene sve dileme za neometan početak rada svih ovih privrednih aktivnosti – kazao je Višković.

Na pitanje kako je došlo do relaksacije mjera, kada raste broj oboljelih, on je rekao da je saglasnost dala struka.

- Tačno da je u prethodnih par dana bio određeni skok, ali već po današnjem izvještaju, to je znatno išlo na dolje. Radili smo preventivne trijaže u ustanovama za koje smo smatrali da su potencijalno zanimljive u vezi koronavirusa. Išli smo u zdrasvtvene ustanove i domove za stare– kazao je Višković.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.