open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Briselu
U Evropskom parlamentu žustra rasprava o stanju u BiH, na momente na rubu incidenta
U toku je rasprava na sastanku zastupnika Odbora za vanjska pitanja Evropskog parlamenta u Briselu o nerješivim izazovima sa kojima se naša zemlja suočava. Rasprava je žustra, a na momente i na rubu incidenta. Povišeni su tonovi, postavljaju se neprijatna pitanja, prvenstveno za Milorada Dodika i Dragana Čovića
15.03.2022. u 16:19
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić: BiH ima tri puta, ja biram najteži; Dodik i Čović najvjerniji Putinovi saradnici na Balkanu

U diskusiji su učestvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, ali i predsjedavajući Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Dragan Čović.

Nakon njihovog izlaganja uslijedila je diskusija.

Prvi se obratio Romeo Franc, šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

-  BiH je u središtu Evrope. I većina ljudi, posebno mladih, želi EU budućnost. Mi smo spremni da otvorimo taj put BiH dok god ispunite uvjete u nekim ključnim oblastima kako bi dobili kandidatski status – započeo je Franc.

Kako dodaje potrebno je da se prevaziđu određene prepreke.

- Životne okolnosti svih građana BiH trebaju se poboljšati bez obzira na etničko porijeklo. To treba da bude budućnost BiH. Budućnost u kojoj ljudi mogu živjeti u miru, s pravdom, dobrim poslom i sigurnim mjestom za svoje porodice. Federalna vlada ima veći fokus na zapadni Balkan. Fer tretman svih građana je važan - kazao je on.

VEZANI TEKST - Džaferović u Briselu: Hrvati nisu ugroženi, HDZ zloupotrebljava svoju moć i koči procese u FBiH

Franc dodaje da reforme Ustava i Izbornog zakona treba da dovedu do poboljšanja funkcionalne države.

- Nažalost, u BiH vidimo vrlo zabrinjavajuće tokove na tom planu. Politička situacija je takva da moramo hitno da reagujemo Vidjeli smo 24. februara da je naš evropski mir promijenjen. Putin i Kremlj su to promijenili. Nismo okrenuli glavu od zapandog Balakana. Znamo da Putin ima veliki utjecaj. Posebno BiH Putin vidi kao potencijalno mjesto interesa - rekao je Franc.

Stalni izvjestilac AFET-a Paolo Rangel koji je kazao da su glavna briga građani u cjelini, bez obzira na vjeru, nacionalnost ili pripadnost jednom od tri konstitutivna naroda.

- Brinemo za sve. Pozivam gospodina Dodika da se vrati u institucije BiH - poručio je on i dodao:

VEZANI TEKST - Dodik: Mi iz RS-a ništa loše ne radimo, vi iz EU nam samo pravite probleme

- Svaka vrsta retorike seceionizma, aktivnosti koje nisu skladu s tim, naići će na stroge reakcije i odmaknut će vašu državu od kandidatskog statusa. Važno je da RS osudi razarajuću agresiju Rusije na Ukrajinu.

Rangel je dodao kako se Putin zalaže za destabilizaciju Evrope, a posebno Balkana.

- I vi ste tokom rata u 90-tim prošli nešto slično i trebate biti solidarni s ovim ljudima. Esencijalno je da postignete dogovor i da se održe izbori u oktobru kako bi omogućili BiH da krene pravim putem kako bi dobili kandidatski status. To je naš cilj i o tome trebate razmišljati. Vi ste toliko blizu sporazuma. U pitanju je samo politička volja - istakao je Rangel.

VEZANI TEKST - Gahler: Čoviću, šta očekujete za Hrvate u BiH, kada ste tako tijesno povezani sa Dodikom, a on sa Putinom

Njemački zastupnik Michael Gahler u Evropsko danas je prozvao Milorada Dodika i Dragana Čovića zbog njihove politike. Upitao je Dodika zašto se sastao sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, da li mu je nešto obećao. A Čovića je upitao o povezanosti sa Dodikom, te blokadama koje uzrokuje u Federaciji BiH.

Tokom diskusije, a nakon Džaferovićevog obraćanja, moglo se čuti kako je Dodik opsovao. Pogledajte ovdje.

Diskusiju pratite uživo u videu ispod.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.