open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo zdravstva
U FBiH dosad nije registriran slučaj bolesti izazvan koronavirusom
Na području Federacije Bosne i Hercegovine do sada nije registriran slučaj bolesti izazvan novim koronavirusom (COVID-19), saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.
04.03.2020. u 18:29
get url
text

Kako navode, danas je održan sastanak kriznih štabova Federalnog i kantonalnih ministarstava zdravstva na kojem se govorilo o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mjerama odgovora i nadzora u cilju ranog otkrivanja slučajeva oboljenja od novog koronavirusa COVID-19.

U FBiH se u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a po Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar FBiH, s ciljem ranog otkrivanja slučajeva COVID-19.

To podrazumijeva "ulazni screening" za putnike koji dolaze sa područja Kine, Italije, Južne Koreje i Irana u smislu da putnici ispunjavaju sanitarni upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke i broj telefona koji trebaju kontaktirati u slučaju pojave simptoma bolesti.

Strani i bh. državljani sa stalnim ili privremenim boravkom u Federaciji BiH, a koji se vraćaju s područja Kine, Italije, Južne Koreje i Irana se u saradnji s nadležnim inspekcijskim organima i epidemiološkim službama stavljaju pod zdravstveni nadzor (obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana).

Trenutno je na području Federacije BiH 259 osoba u cilju predostrožnosti pod zdravstvenim i epidemiološkim nadzorom. 

Iz Federalnog ministarstvo zdravstva podsjećaju na preporuke za stanovništvo koje podrazumijevaju često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69 posto). Napominju da pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse koji mogu biti na vašim rukama.

- Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu. Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu možete udahnuti te kapljice uključujući COVID-19 virus ako je osoba koja kašlje zaražena – navodi se u preporukama.

Također, treba izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje.

Treba se pridržavati respiratorne higijene. To znači da prilikom kašljanja ili kihanja treba prekriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.

Također trebna pratiti preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području Federacije BiH.

- Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, a u posljednjih 14 dana ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, telefonom se obratite kantonalnom zavodu za javno zdravstvo kako biste dobili dalje instrukcije.

Obzirom da se situacija svakodnevno mijenja, tako će se u skladu s razvojem situacije mijenjati i mjere i preporuke – navode iz  Federalnog ministarstva zdravstva.

Pozivaju medije da odgovorno izvještavaju o novom koronavirusu (COVID-19) i da u skladu s mogućnostima na svim svojim platformama objavljuju mjere lične prevencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.