U FBiH nema epidemije svraba, ali se tokom ljeta treba čuvati od druge bolesti

objavljeno: 10.06.2018. u 10:12

Po riječima voditeljice Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH prim. dr. Mirsade Mulaomerović, u Federaciji BiH nema epidemije šuge ili svraba.

Po njezinim riječima, u zadnjih pet godina u Federaciji BiH prosječno se godišnje prijavi oko 990 oboljelih od šuge. U prva četiri mjeseca ove godine, registriran je manji broj zaraženih - njih 278, što predstavlja pad u odnosu na 315 zabilježenih slučajeva u istom razdoblju prošle godine.

 

Doktorica Mulaomerović napominje kako podaci nisu u potpunosti relevantni jer većina onih koji se obrate liječniku samo navodeći simptome bolesti, dobije lijek i upisuju se u registar oboljelih bez posebne dijagnostike.

 

 

Ona upozorava kako u vrijeme ljeta, kada veliki broj građana boravi u prirodi i u dodiru je s namirnicama koje rastu pri zemlji, prijeti povećana opasnost od hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom, bolesti poznatije kao "mišja groznica".

Najčešće se, kaže epidemiologinja, registriraju pojedinačni slučajevi bolesti, a pojava epidemije je rjeđa.

Kod nas se bolest najčešće registrira u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom te Srednjobosanskom kantonu, a registrirani su slučajevi i na području Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Epidemije se, kaže doktorica, javljaju u tzv. "mišjim godinama", kada je povećan broj glodavaca, a u proteklih pet mjeseci Zavodu za javno zdravstvo FBiH je prijavljen samo jedan slučaj ove bolesti.