open-navfaktor-logo
search
Zavod za javno zdravstvo
U FBiH potvrđena 74 slučaja zaraze koronavirusom
Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH objavili su podatke o epidemiološkom stanju u petak do deset sati.
27.03.2020. u 11:28
get url
text

Navodi se da su do sada u Federaciji BiH potvrđena 74 slučaja zaraze koronavirusom, te da su tri osobe preminule. Ističe se da je u FBiH obavljeno 590 testova na koronavirus.

Od 74 slučaja, u odnosu na posljednji izvještaj u četvrtak u 10 sati, 12 je novih, kažu iz ZJZFBiH. Najviše slučajeva zaraze koronavirusom 32 zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Zapadnohercegovački kanton sa 11, Kanton Sarajevo sa deset, Zeničko-dobojski kanton sa osam, te Unsko-sanski sa šest. U Bosansko-podrinjskom kantonu potvrđeno je pet slučajeva oboljenja COVID-19, a po jedan u Posavskom i Srednjobosanskom.

Najviše testova na koronavirus, 206, obavljeno je Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a potom u Tuzlanskom, gdje je urađeno 138 testiranja i svi su bili negativni. U Kantonu Sarajevo urađeno je 85 testova na koronavirus.

Iz ZJZFBiH ističu da su utvrđeni uvezeni slučajevi zaraze iz Italije, Švajcarske, Njemačke i Srbije te da postoji lokalna transmisija u četiri kantona: Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom, Unsko-sanskom i Bosansko-podrinjskom.

Dodaje se da su dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu, do sada 28 potvrđenih slučajeva i evidentirana treća generacija kontakata, kao i slučaj u Mostaru sa sedam potvrđenih slučajeva.

ZJZFBiH ističe da su novi importovani slučajevi iz Austrije i Turske.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.