Od srijede posjetioci muzeja, kina i bazena u Francuskoj moraju pokazati Covid-certifikat kojim dokazuju da su vakcinisani protiv COVID-19 ili imaju negativan test.

Neki su od demonstranata mahali zastavama na kojima je pisalo "Sloboda izbora" i "Prste dalje od mog prirodnog imuniteta".

- Žele nas prisiliti na vakcinisanje pod svaku cijenu. Ne, ne i ne - kazala je za Reuters Nathalie Labedade, zaposlena u domu za starije i nemoćne.

Covid-certifikat, koji je prije bio potreban samo za festivale s velikim brojem ljudi i klubove, od augusta će biti potreban za ulazak u restorane i barove, veća putovanja vozom i ulazak u avion.

U pariskom muzeju Louvre šef osiguranja Servane de Landsheer rekao je da je prvo jutro s novim mjerama prošlo dobro jer je većina posjetilaca imala Covid-certifikat, dok su oni koji ga nisu imali napravili brzi antigenski test.

- Uz zarazniju delta varijantu koronavirusa, koja je sada dominantna u Francuskoj, oštrije su mjere nužne, a nova zatvaranja ne mogu biti isključena - kazao je premijer Jean Castex za televiziju TF1, dodajući da je vakcinisanje jedino rješenje za izlaz iz krize.