open-navfaktor-logo
search
Sjeverozapad Njemačke
U franjevačkom samostanu 76 kaluđerica pozitivno na koronavirus
U franjevačkom samostanu na sjeverozapadu Njemačke 76 katoličkih kaluđerica pozitivno je na novi koronavirus, saopćili su u utorak crkveni zvaničnici.
01.12.2020. u 17:39
get url
text

Preostalih 85 časnih sestara dobilo je negativne rezultate testiranja u samostanu u Thuineu, u blizini granice s Holandijom, rekla je opatica samostana.

- Zahvalni smo što do sada niko nije u bolnici - rekla je opatica Maria Cordis Reiker.

Lokalne zdravstvene vlasti stavile su čitav samostan u karantin krajem prošle sedmice nakon što su tamo otkriveni prvi slučajevi zaraze koronavirusom. Većina katoličkih časnih sestara u Njemačkoj su starije žene, jer samostani već decenijama imaju poteškoća u regrutovanju mladih žena.

Reiker je kazala da još uvijek čekaju rezultate testa 160 uposlenika samostana, među kojima su i medicinske sestre koje rade u samostanskom domu za stare i drugi koji rade u kuhinji i praonici.

Časne sestre također vode internat za dječake i nekoliko drugih škola, uključujući i strukovnu školu.

- Ne znamo kako će se stvari nastaviti odvijati u našim školama, za sada nastava je i dalje u toku - rekla je opatica Reiker.

Naglasila je da su lokalni zdravstveni i obrazovni zvaničnici u kontaktu sa školama.

U Njemačkoj su u posljednja 24 sata potvrđena 13.604 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo 388 osoba, objavio je u utorak državna institucija za kontrolu bolesti, Institut Robert Koch.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.