open-navfaktor-logo
search
Nacionalni park Una
U funkciji vodovodna mreža Orašac - Ćelije - Štrbački buk
Simboličnim puštanjem vode na platou ispred Štrbačkog buka u zoni Nacionalnog parka Una danas je i svečano pušten u rad novosagrađeni vodovod Orašac - Ćelije - Štrbački buk ukupne dužine 7,5 kilometara.
28.09.2020. u 16:26
get url
text
Nacionalni park Una

Jedan od najznačajnijih projekata za NP Una i razvoj turizma na području Grada Bihaća zajednički su finansirali Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Grad Bihać, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Vlada USK-a i Javno preduzeće NP Una.

Otvorenju vodovodne mreže prisustvovali su Edita Đapo, ministrica turizma i zaštite okoliša FBiH, Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede FBiH, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, Mustafa Ružnić, premijer USK-a i Amarildo Mulić, direktor NP Una.

Federalni ministri turizma i poljoprivrede Edita Đapo i Šemsudin Dedić istakli su da je podrška projektu ukupne vrijednosti 440.000 KM, bila neupitna kada je u pitanju Vlada FBiH jer se radi o jednom od najljepših nacionalnih parkova u BiH koji iz godine u godinu ima porast broja posjetitelja.

Nakon podrške izgradnji vodovodne mreže, Vlada FBiH osigurala je milion maraka za asfaltiranje nešto više od pet kilometara puta prema Štrbačkom buku. 

Zahvalivši se svima na podršci i osiguranim sredstvima za realizaciju ovog projekta, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić kazao je da su Nacionalni park Una i aerodrom Bihać dva strateška projekta kojima se Bihać želi pozicionirati kao turistička destinacija sa netaknutom rijekom Unom i prirodom.

- Hvala svima koji su podržali ovaj projekat a posebno raduje činjenica da su svi nivoi vlasti se uključili i dali svoj doprinos i ovako treba raditi i kada je sve ostalo u pitanju. Samo zajedničkim sredstvima možemo vrlo brzo realizirati projekte od značaja za lokalnu zajednicu a za nas u Gradu Bihaću ovo je od velikog značaja jer stvaramo preduvjete za iskorak u razvoju Nacionalnog parka Una - kazao je gradonačelnik Fazlić, navodi se u saopćenju Grada Bihaća.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.