open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U Gazi Husrev-begovom hanikahu otvorena izložba likovnih radova "Baščaršija"
Internacionalna izložba likovnih radova "Baščaršija" otvorena je večeras u Sarajevu u Gazi Husrev-begovom hanikahu.
15.08.2022. u 22:38
get url
text
get url
text

Izložba je kruna prethodne desete internacionalne umjetničke kolonije Sarajevo 2022., održane u istom prostoru, pa je postavku ovorila Mirsada Baljić, voditeljica Kolonije.

- Ovo je jubilarna, deseta internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo 2022. koju organizuje Udruženje umjetnika Art colony Sarajevo. Sve ono što imamo vidjeti u postavci je posvećeno gradu Sarajevu i Baščaršiji. Baščaršija je otvoreni slikarski atelje jer svih prethodnih godina umjetnici, tokom boravka u umjetničkoj koloniji, rado slikaju dijelove sa Baščaršije bez obzira na to koja bude slikarska tema - kazala je danas za Fenu Baljić.

Ona i jedan od autora izloženih radova Ćazim Hadžimejlić su, zahvaljujući učesnicima Kolonije, naglasili da su svi na platno prenijeli vlastitu inspiraciju Baščaršijom, neodvojivim dijelom gradskog šarma koji uvijek nadanjuje i nadahnjivaće.

Na ovogodišnjoj izložbi učestvuje 14 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Grčke, Kosova.

- Izložena su 23 umjetnička rada, a osim afirmisanih i eminentnih umjetnika, htjeli smo da podržimo i mlade stvaraoce, pa je u okvirima Kolonije napravljena i dječija radionicu, tako da je par dječjih radova među izloženim eksponatima - napominje Baljić.

Internacionalna izložba "Baščaršija" bit će otvorena za posjetioce do subote u terminu od 10.00 do 19.00 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.