open-navfaktor-logo
search
Odavanje počasti
U Goraždu centralno obilježavanje Dana šehida: Zahvaljujući njihovoj žrtvi danas uživamo slobodu
Goražde je danas i sutra domaćin centralnog obilježavanja Dana šehida u Bosni i Hercegovini, a tim povodom u tom gradu okupile su se porodice šehida i poginulih boraca iz šest kantona Federacije BiH i Brčko distrikta BiH.
23.04.2023. u 19:53
get url
text

Program obilježavanja počeo je na centralnom šehidskom mezarju Kolijevke uz učenje dove i polaganje cvijeća, a potom je to učinjeno i na centralnom spomen obilježju braniocima Goražda gdje je priređen prigodan program u znak sjećanja na poginule borce BiH koji su za njenu odbranu dali svoje živote.

Naglašeno je da zahvaljujući njihovoj žrtvi danas uživamo slobodu uz poruku da je sjećanje na njih trajna obaveza.

Predstavnik Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Mirza Terzo, naglasio je da su ovakvi događaji prilika da se okupe porodice i izrazi zahvalnost za sve što su učinili za državu Bosnu i Hercegovinu.

- Prilika je ovo da zahvalimo majkama i očevima koji su nam podarili takve sinove koji su uspjeli odbraniti državu. Koliko god da uradimo ne može biti dovoljno da nadoknadimo sve, ali pokušavamo maksimalno – kazao je Terzo.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH Almin Škrijelj istakao je da je materijalni momenat važan za svakoga pa i porodice šehida, naglasivši da je jednako važno i sjećanje.

- Ako su oni tada bili spremni pokloniti svoje živote za odbranu BiH mi trebamo bar toliko biti spremni da njegujemo sjećanja, pričati o njihovoj hrabrosti i njihovim podvizima, sjećati se njihovih porodica i učiniti da se lijepo osjećaju u vremenu u kome živimo, biti sretni da te porodice žive u našem komšiluku – poručio je Škrijelj.

Sa centralnog spomen obilježja upriličena je šetnja gradom do Centra za kulturu Goražde gdje je održana akademija povodom Dana šehida, a porodice šehida i poginulih boraca polaganjem cvijeća na spomen obilježje odale su počast i ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina.

Dvodnevnim programom za sutra je planirana Izvještajno-izborna skupština Organizacije porodice šehida i poginulih boraca FBiH, a obilježavanje Dana šehida bit će okončano obilaskom i historijskim satom na spomen-izletištu Rorovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.