Svečana akademija je održana u u Centru za kulturu Goražde, gdje su Isaka i njegove saradnike dočekali i poželjeli im dobrodišlicu ministar za unutrašnje poslove Bosansko-podrinjskog kantona Nusret Hubjer i policijski komesar Damir Bogunić koji su se i obratili prisutnima na svečanosti.

Na svečanosti se obratio i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Edin Ćulov, koji se zahvalio federalnom ministru unutrašnjih poslova Rami Isaku koji ulaže veliki napor i daje značajan doprinos u jačanju policije.

Prisutnima se obratio i Avdo Hebib, prvi ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, jedan od čelnih ljudi koji su prvi stali u odbranu svog naroda od početka agresije do 15. aprila 1992. godine kada je formirana Armija BiH. Istakao je da mu je bila čast predvoditi patriote u odbrani Bosne i Hercegovine, te naglasio da je potrebno pružiti maksimalnu podršku policiji u formacijskom popunjavanju i materijalno-tehničkom smislu kako bi pružili sigurnost građanima Bosne i Hercegovine.

Ministar Isak u svom obraćanju je istakao da je jako ponosan na ljude koji vode Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona jer oni vole svoje građane, svoj kanton i trude se da zaposle što kvaliteniji kadar, te da policijskim službenicima obezbijede što bolje uslove za rad u ovom kantonu.

- Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije Federalnog MUP-a uradit će sve da pomognu da Ministarstvo za unutrašnje poslove Bosanko-podrinjskog kantona primi najkvalitetniji kadar koji će Policijska akademija FMUP-a osposobiti da može odgovoriti svim zadacima.

Planirana je i nabavka borbenih vozila za Federalnu upravu policije Federalnog MUP-a ali i za druge kantone kao i uspostava helikopterske jedinice u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a sve u interesu sigurnosti svih građana, jer sve dok imamo jaku policiju, imamo sigurnu Federaciju Bosne i Hercegovine i sigurnu Bosnu i Hercegovinu - kazao je Isak.

Na kraju obraćanja ministar Isak zahvalio se i međunarodnim institucijama koje daju veliku podršku policisjkim snagama u BiH.

Kolektivu Fedralnog ministarstva unutrašnjih poslova uručena je zahvalnica za nesebičnu podršku i saradnju, dok je federalnom ministru unutrašnjih poslova Rami Isaku uručen pištolj sa posvetom.

Svečnoj akademiji prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti kao i predstavnicu međunarodne zajednice, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.