open-navfaktor-logo
search
Traže se radnici
U Goraždu počela realizacija njemačke investicije vrijedne 30 miliona maraka
U industrijskoj zoni Vitkovići položen je kamen temeljac za izgradnju novih proizvodnih hala njemačke kompanije TVC.
09.11.2021. u 12:31
get url
text
Industrijska zona Vitkovići

Ova firma već je otvorila manji pogon za proizvodnju bolničkih kreveta, pojašnjava Mensad Arnaut, ministar privrede Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

- Nešto od repromaterijala će se uvoziti, a ostalo će biti domaći materijali. Obrada i kompletiranje bolničkih kreveta radit će se u novom pogonu za kojeg je položen kamen temeljac. Pet mjeseci smo prikupljali potrebne papire za registraciju firme i taj posao je konačno završen – kaže ministar Arnaut.

Novi pogon njemačke firme, kako nam je potvrdio Arnaut, zauzuzet će prostor oko 17 duluma u industrijskoj zoni u Vitkovićima.

- Planirano je da se u firmi TVC za početak zaposli 150 radnika koji će raditi u jednoj smjeni. Međutim, predviđa se rad u dvije smjene i posao će dobiti još 150 radnika. Firma TVC će početi sa radom najkasnije do juna 2022. godine, a investicija je vrijedna oko 30 miliona maraka. Njemačka firma planira proširivati svoje kapacitete u kojoj bio posao dobilo oko 400 radnika – ističe Arnaut.

Sa izgradnjom ove firme vrše se pripreme za osiguranje potrebnih radnika.

- U Vladi BPK održali smo sastanak sa direktoricom Službe za zapošljavanje i dogovaramo kako da potrebnu radnu snagu osiguramo za potrebe njemačke firme u izgradnji. Dogovorili smo da svi koji su radno sposobni izvrše pripreme za rad u ovoj firmi. Odnosno, da se izvrši dokvalifikacija i prekvalifikacija ljudi koji traže posao. Već manji pogon firme TVC radi i proizvodi bolničke krevete i inženjeri i majstori će obučavati radnike koji su na birou za zapošljavanje. U fabrici bolničkih kreveta posao će dobiti i određene broj žena - kaže Arnaut.

Industrijska zona Vitkovići skoro je popunjena, a ministar Arnaut kaže da to nije problem predviđeno je otvaranje nove industrijske zone u Lugu i u BPK Goražde spremni su za prihvat novih investicija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.