Sajam je organizirao Grad Gračanica i Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica, dok je tehnički izvođač BOMS-EXPO, a prostire se na oko 18.000 kvadratnih metara. Najviše izlagača je iz oblasti metalske industrije, industrije hemije i nemetala, prerade plastike, drvne te građevinske industrije. Tu su i inovativne firme visoke tehnologije, ali i obrti, mali biznisi i drugi. Sajam je otvoren do 23. septembra.

Sajam su zvaničnim presjecanjem vrpce otvorili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Mirsad Helić i ministar privrede TK Edin Duraković.

Tema ovog sajma, kako je rekao Nikšić, posvećena je inovativnim tehnologijama čiju su važnost odavno prepoznali privrednici Gračanice u svom razvoju. Sajam će sigurno, kako je dodao, omogućiti svim privrednicima i sudionicima da ostvare nove poslovne kontakte, suradnju i da sve to rezultira novim poslovnim uspjesima.

Nikšić je naglasio da Vlada FBiH podržava ovu i slične privredne manifestacije, te da je ranije pružena podrška u izgradnji poslovne zone u Gračanici i uređenju sportske hale.    

- Zajedno sa privrednicima radimo na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta i možemo da najavimo da privodimo kraj i već u sljedećoj sedmici bi trebali s partnerima da počnemo da razgovaramo o setu fiskalnih zakona, zakona koji bi trebali stvoriti puno bolji privredni ambijent, rasterećenje privrednika, povećanje minimalne ploče, kao i stvaranje boljih uvjeta rada – naveo je Nikšić.

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić podsjetio je da je GRAPOS EXPO utemeljen 2010. sa entuzijazmom i željom da se tom velikom smotrom potvrde kao poduzetnička čaršija i grad u koji se uvijek dolazilo radi nekog posla, trgovine i biznisa, kao i grad u kojem se događa. stvari i odakle se šalju pozitivne poruke.

- Gračanica će danas i u naredna tri dana biti centar poduzetništva i biznisa u našoj zemlji i domaćin mnogim visokim gostima, privrednicima iz BiH i inostranstva. Koncept sajma je ove godine nešto izmijenjen i više je izložbenog karaktera uz sudjelovanje proizvodnih tvrtki iz svih granarskih industrija, domaćih i stranih kompanija – rekao je gradonačelnik.

Predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Mirsad Helić rekao je da svi sajamski sadržaji imaju za cilj razvoj i stvaranje novih ideja, kvalitetnu prezentaciju gračaničke privrede, a vrijeme i nova radna mjesta te umrežavanje domaćih i stranih privrednika.

- Za nas poslodavce izazovi su uvijek tu, ali ih vidimo kao priliku i to uvijek pokušavamo bolje iskoristiti i pronaći najbolja rješenja. Tako je i sa sajmovima u BiH i okruženju koji trebaju da pokažu dostignuća, a ovaj sajam posebno ističe naš poduzetnički duh – rekao je Helić.  

Ministar privrede TK Edin Duraković pozvao je predstavnike federalnih i kantonalnih vlasti da što više i adekvatnije odgovori potrebama privrednika. Naglasio je da bez privrede i poljoprivrede nema ni osnove razvoja, te da je ovaj sajam kruna