open-navfaktor-logo
search
Mostar
U gradu na Neretvi obilježen Dan bez automobila: Veliki odziv na biciklijadu
Uz učešće nekoliko desetaka biciklista i ljubitelja biciklizma u Mostaru je održana "biciklijada" u sklopu Evropskog dana bez automobila u organizaciji Biciklističkog kluba Mostar i Sportskog saveza Grada Mostara.
22.09.2021. u 19:19
get url
text

Učešće su uzeli i učenici mostarskih škola koji su vozili rutu do prigradskih naselja u blizini grada. Cilj današnje biciklijade bio je između ostalog i podizanje svijesti o važnosti biciklizma i upoznavanju šire javnosti sa stazama na području Hercegovine.

Događaj je svojim prisustvom uveličao i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

- Danas smo ovdje da ljude pozovemo da izađu iz automobile i voze bicikle, hodaju, planinare, odnosno da izađu iz svojih domova. U Mostaru smo počeli, ali ovo je poruka koju želimo odaslati cijeloj Bosni i Hercegovini. Drago mi je da je ovdje danas mnogo ljudi. Pozivam predstavnike vlasti da građanima ovog i drugih gradova u BiH osiguraju biciklističke staze - poručio je Sattler.

Lokalne ceste, koje su poslužile kao biciklističke staze, prolaze i kroz manje naseljena mjesta. Biciklijadu su podržali i nosioci projekta "Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore" koji provodi se u okviru Programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a vrijednost projekta je 500.000 eura, od čega Evropska unija izdvojila oko 400.000 eura.

Zbog biciklijade danas je u Mostaru u određenim dijelovima grada saobraćaj bio potpuno obustavljen.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.