U saopćenju ministarstva navodi se da su plakati zalijepljeni ispred stambenih zgrada u centru grada, ukrašeni lažnim logotipima ministarstva i općine Atina, "apsolutno lažni".

Na plakatima, upućenim "dragim posjetiteljima" na pogrešno napisanom engleskom, tvrdilo se da su zdravstvene vlasti naredile evakuaciju lokalnih "privatnih pansiona kako bi se zaštitilo javno zdravlje stalnih grčkih stanara".

Navodeći nepostojeću najezdu stjenica, zaprijetili su posjetiteljima kaznom od 500 eura ako ne napuste smještaj i pristojno su im poželjeli ugodan boravak u Grčkoj.

Osim krize troškova života, Atina i drugi dijelovi Grčke suočavaju se sa stambenim problemima koji su uglavnom uzrokovani porastom broja stanova za kratkoročni najam, većinom namijenjenih stranim posjetiteljima.

To je potaknulo rast dugoročnih troškova najma za Grke, od kojih su mnogi bili prisiljeni napustiti stambena područja u centru Atine, piše The Guardian.

Vrijednosti nekretnina također rastu, dijelom zbog programa "zlatne vize" koji stranim ulagačima u nekretnine nudi boravak.

Turizam je vodeći pokretač grčke privrede, čini petinu njegove godišnje proizvodnje i očekuje se da će ova godina biti rekordna po dolascima.