open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U haremu Begove džamije klanjana dženaza akademiku Filipoviću
U haremu  Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu klanjana je dženaza akademinku Muhamedu Filipoviću.  Akademik Filipović je preminuo prekjučer u 91. godini.   
28.02.2020. u 13:41
get url
text

Dženazi je prisusustvovao veliki broj ljudi, među njima i brojni zvaničnici, uključujući i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića. Među prisutnima su bili i bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, brojni članovi akademske zajednice, prijatelji i članovi porodice. 

 Prisutnim vjernicima o akademiku Filipoviću govorio je dr. Mustafa ef. Cerić, bivši reisu-l-ulema IZ u BiH.

Nakon dženaze, koju je predvodio Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, ukup će biti obavljen na mezarju Bare. 

U jutarnjim satima u petak održana je i komemoracija u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. 

Muhamed Filipović bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BANU. Bio je jedan od osnivača i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a u vrijeme rata u BiH bio je potpredsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije Adila Zulfikarpašića i ambasador Republike BiH u Velikoj Britaniji.

Rođen je 1929. godine u Banjoj Luci, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960. godine. Autor je više knjiga, neke su prevedene na druge jezike. Najveći broj prijevoda imala je knjiga "Lenjin - monografija njegove misli", koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski jezik.

{$galerijaFotografija}

 

Dženaza Muhamed Filipović 28.02.2020
1 od 24
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.