open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
U HNK testirano 176 uzoraka: Tri pozitivna u Mostaru, po jedan u Konjicu i Čitluku
U posljednja 24 sata u Sveučilišnoj bolnici Mostar testirano je 176 uzoraka na prisustvo koronavirusa, od kojih je pozitivno pet testova - Mostar tri, Konjic jedan i Čitluku jedan, rečeno je na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona.
21.04.2020. u 13:04
get url
text

- U izolacijskom bloku Covid-bolnice SKB Mostar u ovom trenutku leži 21 bolesnik. Od toga sedam je u respiracijskom centru, a njih 14 u izolacijskom bloku 2, od čega je pet na respiratoru, a devet na oksigenoj terapiji. Prema informaciji koju potvrđuje doc. dr. Svjetlana Grgić, specijalistica infektologije sa Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar, u protekla 24 sata nije bilo novih hospitalizacija u Covid-bolnici. Pet bolesnika koji su na respiratoru, nažalost su i dalje u teškom kliničkom stanju - rečeno je na press konferenciji.

Prema riječima prim. dr. Jelene Ramonja, epidemiologinje i članice povjerenstva za bolničke infekcije SKB Mostar, pandemija je očigledna i predstavlja izuzetan izazov za zdravstveni sistem.

- Iako dešavanja kada je u pitanju javno zdravlje u zajednici, u velikoj mjeri utječu na stanje u bolnici, važno je da blagovremeno detektirati sumnjive slučajeve, na pravi način ih izolirati, zatim liječenje i dobra komunikacija ne samo unutar bolnice, već i van bolnice sa primarnom zdravstvenom zaštitom. To nam je osobito važno jer SKB Mostar maksimalno nastoji da pruži zdravstvenu zaštitu i usluge, posebno one koje ne mogu biti na čekanju. Tu bih posebno istakla Kliniku za onkologiju i dijalizne pacijente. Tu pokušavamo napraviti dobru barijeru i bedem da nam se ne desi da pozitivni slučajevi uđu na onkologiju - istakla je prim. dr. Ramonja.

Dodala je kako su u dogovoru sa primarnom zdravstvenom zaštitom pojačali nadzor, te da u svim slučajevima kada postoji sumnja, osobito kućnog kontakta, na razini primarne zdravstvene zaštite temeljito provjerava status onkološkog pacijenta i pacijenta na dijalizi prije nego što se uputi u bolnicu.

Pojačan je nadzor i u porodilištu, odnosno nad trudnicima.

- Na svim tim odjelima, posebno odjelima sa ranjivom populacijom, kakva je recimo padijatrija, nadstojimo preduprijediti moguće negativne posljedice. U proteklom razdoblju imali smo slučajeve na odjelu ortopedije, što je predmet stručnog nadzora i praćenja. Jedan od problema može biti i priprema za hitan hirurški tretman. Lakše je bilo kada smo imali klastere i mogli pratiti liniju kontakata. U situaciji kada je danas, kada ne znamo stvarni broj zaraženih, potvrđene infekcije definitivno nisu prava slika stepena zaraženosti - istakla je.

Prema informacijama iz MUP-a HNK, izvršeno je 476 nadzora i nije bilo niti jednog prekršitelja odredbi o samoizoliranju, ali su bila četiri prekršaja policijskog sata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.