open-navfaktor-logo
search
Ukupno umrlo 10 ljudi
U HNK testirano 179 uzoraka, tri su pozitivna
U kasnim večernjim satima u SKB Mostar preminuo je svećenik u 77. godini koji je i ranije imao hronične bolesti.
18.04.2020. u 13:15
get url
text

Ovo je deseta osoba umrla u HNK-u od posljedica koronavirusa, rečeno je danas na početku obraćanja za javnost iz Kriznog štaba HNK. U posljednja 24 sata testirano je 179 uzoraka, od čega su tri bila pozitivna, iz Mostara dva i jedan iz Čitluka.

Izdano je petnaest rješenja o samoizolaciji, što je ukupno 2.643 rješenja. Prema izvještaju MUP-a HNK, nije bilo kršenja rješenja o samoizolaciji, ali je pet osoba u Konjicu prekršilo policijki sat. U Covid bolnici su 22 bolesnika od toga ih je pet na respiratoru i u teškom su stanju. Direktor Doma zdravlja Stolac dr. Kazimir Raguž kaže kako je u proteklih pet dana od kada je Krizni štab donio naredbu da se testiraju svi zaposlenici domova sa starim i nemoćnim osobama, u prvoj turi od deset testiranih jedan test bio pozitivan.

- Radilo se o radnici koja dolazi s područja RS-a. Otkrili smo primarne kontakte i stavili ih u izolaciju. U dogovoru sa Zavodom za mikrobiologiju svaki dan testiramo tridesetak uzoraka. Testirana je 71 osoba i svi su bili negativni osim prvozaražene - rekao je Raguž.

Na pitanje koja je izlazna strategija iz korona-mjera, glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović je rekao kako će se sve provoditi samo u skladu struke, a za sada struka ne preporučuje popuštanje u mjerama.

Istaknuto je i da je Sindikat iz SKB-a Mostar zatražio od Vlade HNK povećanje satnice. Poručeno im je da spremnost Vlade da pregovara nikada nije bila upitna. Podsjetili su da je Sindikatu ponuđen kolektivni ugovor koji su odbili. Vlada je opet zatražila da se utvrdi reprezentativnost sindikata s kojim će pregovarati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.