open-navfaktor-logo
search
Ubrzano se širi
U Hrvatskoj otkriven i njujorški soj koronavirusa, vakcine će trebati prilagođavati
U Hrvatskoj su evidentirana i dva slučaja njujorškog soja koronavirusa.
01.03.2021. u 22:16
get url
text

- O njujorškom soju, o kojemu su se informacije pojavile krajem prošle sedmice, malo se zna, osim da se širi brže i da udio tog soja u New Yorku raste - rekao je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

No, ono što se do sada zna o ovom soju, daje određen razlog za brigu.

Naime, ovaj novi soj koronavirusa, nazvan B.1.526, ubrzano se širi New Yorkom i okolinom, a nosi zabrinjavajuću mutaciju koja bi mogla oslabiti učinkovitost vakcina, prema saznanjima dva istraživačka tima – navodi se u članku koji je ranije objavljen u New York Timesu.

Njujorški soj se prvo pojavio u uzorcima za testiranje i sekvenciranje prikupljenima u gradu, po kojem je i dobio ime, još u novembru prošle godine. No, do sredine prošlog mjeseca na ovaj je soj otpadalo čak 27 posto sekvenci virusa iz New Yorka u bazi podataka za različite sojeve koronavirusa.

Jednu studiju novog soja provela je grupa istraživača na California Institute of Technology (Caltech), dok su drugu proveli istraživači na Columbia University.

Ni jedna ni druga još nisu prošle stručnu recenziju niti su objavljene u naučnom časopisu, ali rezultati se poklapaju i sugeriraju da je širenje novog soja stvarno, smatraju stručnjaci.

- To nisu baš sretne vijesti. Ali dobro je da znamo o tome jer onda možda možemo nešto napraviti u vezi toga – kazao je imunolog Michel Nussenzweig s Rockefeller University, koji nije bio uključen u te studije.

On napominje kako će ljudi koji su preboljeli COVID-19 ili oni koji su vakcinisani "vrlo vjerovatno biti u stanju izboriti se s ovom varijantom", ali kako bi se ipak "mogli blago razboljeti".

U isto vrijeme, mogli bi zaraziti druge i tako odgoditi postizanje kolektivnog imuniteta.

Ipak, evolucijski mikrobiolog dr. Andrew Read s Penn State University, kaže kako su ovakve varijante "malo manje pod kontrolom vakcina".

- Vakcine će trebati prilagođavati – naglašava dr. Read.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.