open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajući manjak
U Hrvatskoj u julu pad broja gostiju, rast broja gostiju iz BiH za pet posto
Manje je i noćenja stranih turista - oko 600 hiljada
07.08.2019. u 11:29
get url
text

Hrvatska turistička zajednica objavila je podatke o dolascima i noćenjima turista u julu i priznala da je ova sezona slabija od prošle.

Prema njihovim podacima iz sistema  e-visitor, u Hrvatsku je u julu došlo 4,24 miliona stranih turista, odnosno gotovo 58 hiljada manje nego u julu 2018. godine.

Manje je i noćenja stranih turista - oko 600 hiljada. Prošle godine zabilježeno je 27,57 miliona noćenja u julu, ove godine 26,96 miliona, piše index.hr.

Domaćih je turista oko 25.000 više nego lani, ali oni s ukupno 356 hiljada dolazaka nisu mogli značajno popraviti turističku sezonu. No, ipak, povećan broj domaćih turista donekle je ublažio veći izostanak stranih turista pa je ukupan broj dolazaka i noćenja u julu (domaći plus strani turisti) 32.038 manje dolazaka i 402.439 manje noćenja.

Iako razlika u broju turista nije pretjerano velika, manjak je ipak zabrinjavajući. Naime, turistički su radnici, pogotovo mali iznajmljivači, računali da će se nastaviti rast kakav je bio pa su investirali u nove kapacitete koji su ove sezone ostali prazni, a njima su ostali troškovi. Mnogima i dugovi za kredite u koje su se upustili računajući da će im ih turisti otplatiti. 

Najveći pad u broju turista doživjele su tradicionalne destinacije uz Jadran. Od svih obalnih županija samo je Dubrovačko-neretvanska zabilježila povećanje broja turista i to od 3,6 posto. Svi drugi imaju manjak, a najgore je u julu prošla Primorsko-goranska županija u koju je došlo 2,5 posto manje turista.

Pad bi na Jadranu bio i veći da nije domaćih turista koji su se u julu odlučili za godišnje odmore pa sve županije uz Jadran bilježe povećanje broja domaćih gostiju.

Najviše stranih gostiju i dalje dolazi iz Njemačke, no u julu ove godine došlo ih je 20 hiljada manje nego lani. Sljedeći najbrojniji gosti su Slovenci, kojih je došlo 1 posto više nego u julu 2018. Manje je i Austrijanaca, Poljaka i Čeha. Iz Češke i Austrije došlo je po pet posto manje gostiju, a godinama su bili među najbrojnijim turistima u Hrvatskoj.

Još veći pad zabilježen je u dolascima Poljaka - čak 9 posto. Upravo to što su gosti iz tih triju zemalja izabrali neke druge zemlje za odmor u julu glavni je razlog manjka turista na Jadranu ove godine. 

Među zemljama iz kojih u Hrvatsku dolazi manji udio turista zabilježen je porast gostiju iz Bosne i Hercegovine za 5 posto. Došlo je i 1 posto više Amerikanaca te 2 posto više Britanaca. Najviše je porastao broj turista iz Čilea - za 45 posto, i Ukrajine - za 30 posto . Tako je iz Ukrajine u julu 2018. godine došlo 28.355 turista, a ove godine ih je stiglo 36.922.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.