open-navfaktor-logo
search
Vlasti smiruju javnost
U Hrvatskoj uginulo stotinjak krava, sve su imale antraks, zaraženo i nekoliko ljudi
Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopćilo je da je kod uginulih goveda na području Parka prirode "Lonjsko Polje" potvrđena bolest bedrenica (antraks).
16.07.2022. u 16:23
get url
text

Naređena je obdukcija lešina dvije uginule životinje i uzimanje uzorka za laboratorijsku dijagnostiku u svrhu isključivanja bedrenice i uzimanje uzoraka mozga u svrhu isključivanja bjesnoće i goveđe spongiformne encefalopatije, nakon čega je potvržena bedrenica.

Inoslav Brkić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije za Dnevnik.hr je kazao kako je od 1. jula do danas uginulo više od 100 grla stoke, a šest osoba je oboljelo od kožnog antraksa.

- Među njima je i dvoje djece. Svi su na vrijeme dobili antibiotsku terapiju i sve je pod nadzorom - kazao je Brkić i dodao kako će Ministarstvo poljoprivrede poduzeti sve potrebne radnje vezane za promet stoke i životinjskih proizvoda.

Brkić ističe da je ovo najveća epidemija na ovom području za koju on zna.

- Čudno je jer se sva goveda vakcinišu obavezno dvokratno, sve se mora provjeriti. Sve eksponirane osobe dobile su hemoprofilaksu - propisanu preventivnu terapiju - kazao je.

Navodi se "kako su uzeti brisevi svih oboljelih osoba, a dio briseva se šalje u Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su mikrobiološke pretrage uzoraka pacijenata u toku".

- Kod jednog goveda nedvojbeno je potvrđen antraks - kaže Brkić te ističe da je sve pod kontrolom i nema mjesta panici, ali se mora utvrditi uzrok i "zašto smo tako kasno obaviješteni i to od strane policije tek kada je već uginuo veći broj životinja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.