open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
U Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić, zvani Konj, optužen za ratne zločine u Orašju 1992. i 1993. godine
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine informirano je da je na području Osiječko-baranjske županije uhapšen Pero Vincetić, zvani Konj, rođen 1968. godine, (koristi se i identitetom Marco Vidovic), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine.
21.07.2021. u 14:49
get url
text

- U okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, iz Tužilaštva BiH su sukladno Protokolu o suradnji hrvatskom Državnom odvjetništvu ranije predati dokazi za krivično gonjenje navedenog osumnjičenog koji je duže vrijeme nedostupan pravosuđu BiH i prema operativnim podacima, nalazi se na području Hrvatske. Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, u Tužilaštvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu tokom 1992. i 1993. godine - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se dodaje da Tužilaštvo BiH, u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, zajedno sa partnerskim institucijama poduzima aktivnosti kako bi se spriječilo da ratni zločini ostanu nekažnjeni zbog nedostupnosti osumnjičenih i optuženih osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.