open-navfaktor-logo
search
Dvoje teško ranjeno
U incidentu na liniji razgraničenja u Ukrajini poginula dva Grka
Grčko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u ponedjeljak da je dvoje grčkih državljana ubijeno i još dvoje je teško ranjeno u incidentu u kome su učestvovali ukrajinski vojnici na istoku zemlje u blizini linije fronta u sukobu s proruskim separatističkim snagama.
14.02.2022. u 17:58
get url
text

Grčka je ranije objavila preporuku u kojoj traži od svojih državljana da izbjegavaju putovanja u Ukrajinu i poziva sve Grke u toj zemlji da je napuste "odmah" zbog strahovanja da bi Rusija, koja je nagomilala vojnike u blizini ukrajinske granice, uskoro mogla napasti svog susjeda.

Grčko ministarstvo navodi u saopćenju da su ukrajinski vojnici odgovorni za pogibije i ranjavanja četvero Grka u selu Hranitne u blizini "linije kontakta" s proruskim separatističkim snagama , koji su osvojili velike površine u istočnoj Ukrajini u 2014.

Ministarstvo je saopćilo da je nasilje izbilo nakon što su Grci i ukrajinski vojnici ušli u svađu "iz beznačajnog razloga".

Ministarstvo nije navelo šta su Grci radili u toj regiji, ali je njegov zvaničnik izjavio da incident nema nikakve veze s trenutnim sukobom u toj regiji.

Ukrajinske vlasti nisu odmah odgovorile na zahtjev Reutersa za komentarom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.