open-navfaktor-logo
search
Maldivi
U Indijskom okeanu gradi se plutajući grad za 20.000 ljudi
U tirkiznoj laguni Indijskog okeana, samo deset minuta vožnje brodom od Malea, glavnog grada Maldiva, gradi se plutajući grad, dovoljno velik da primi 20.000 ljudi. 
20.06.2022. u 08:57
get url
text
Plutajući grad na Maldivima

Grad će se sastojati od 5.000 plutajućih jedinica, uključujući kuće, restorane, prodavnice i škole, s kanalima između njih. Prve jedinice će biti predstavljene ovog mjeseca, a stanovnici će početi da se sele početkom 2024. godine, dok bi cijeli grad trebao biti završen do 2027. godine.

Projekat, koji je zajedničko ulaganje između investitora za nekretnine Dutch Docklands i Vlade Maldiva, nije zamišljen kao divlji eksperiment ili futuristička vizija: gradi se kao praktično rješenje za surovu stvarnost porasta razine mora, piše CNN.

Arhipelag od 1.190 nižih ostrva, Maldivi su jedna od najranjivijih nacija na svijetu kada su u pitanju klimatske promjene. Osamdeset posto njene kopnene površine je manje od jednog metra nadmorske visine, a sa predviđanjima da će nivoi porasti do metar do kraja vijeka, skoro cijela zemlja bi mogla biti potopljena.

Ali ako grad pluta, mogao bi se uzdići s morem. Ovo je "nova nada" za više od pola miliona ljudi na Maldivima, rekao je Koen Olthuis, osnivač Waterstudija, arhitektonske firme koja je dizajnirala grad.

U posljednje dvije decenije, Waterstudio je dizajnirao više od 300 plutajućih domova, kancelarija, škola i zdravstvenih centara širom svijeta.

Patrick Verkooijen, izvršni direktor Globalnog centra za adaptaciju (GCA), vidi plutajuću arhitekturu i kao praktično i ekonomski pametno rješenje za podizanje nivoa mora.

Prošle godine, poplave su koštale globalnu ekonomiju više od 82 milijarde dolara, prema agenciji za reosiguranje Swiss Re, a kako klimatske promjene izazivaju ekstremnije vremenske prilike, očekuje se da će troškovi rasti. U jednom izvještaju Svjetskog instituta za resurse predviđa se da će do 2030. godine urbana imovina vrijedna više od 700 milijardi dolara godišnje biti pogođena obalnim i riječnim poplavama.

Grad Waterstudija je dizajniran da privuče lokalno stanovništvo svojim kućama u duginim bojama, širokim balkonima i pogledom na more. Stanovnici će se kretati čamcima, ili mogu hodati, biciklirati ili voziti električne skutere ili kolica po pješčanim ulicama.

Plutajući grad na Maldivima

(FOTO: Waterstudio.NL/Dutch Docklands)

Nudi prostor do kojeg je teško doći u glavnom gradu. Modularne jedinice se grade u lokalnom brodogradilištu, a zatim se odvlače u plutajući grad. Jednom postavljeni, pričvršćeni su za veliki podvodni betonski trup, koji je pričvršćen za morsko dno na teleskopskim čeličnim štulama koje mu omogućavaju da lagano fluktuira s valovima. Koralni grebeni koji okružuju grad pomažu u stvaranju prirodnog razbijača valova, stabilizirajući ga i sprječavajući stanovnike da osjete morsku bolest.

Cilj je da grad bude samodovoljan i da ima sve iste funkcije kao grad na kopnu. Postojaće električna energija, napajana pretežno solarnom energijom koja se proizvodi na licu mjesta, a kanalizacija će se tretirati lokalno i prenamijeniti u stajnjak za biljke. Kao alternativu klimatizaciji, grad će koristiti duboko hlađenje mora, koje uključuje pumpanje hladne vode iz dubokog mora u lagunu, čime se štedi energija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.