open-navfaktor-logo
search
Državne blagodati
U institucijama se ipak radi, formirali su novu komisiju za plaće službenika
Iako većina državnih institucija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti radi "u leru", iščekujući rasplet situacije sa formiranjem vlasti, neke odluke ipak se donose, čak se formiraju i nova tijela pri državnim institucijama, pa je preglomazna bh. administracija obogoćana novom komisijom.
05.09.2019. u 08:11
get url
text

Iako većina državnih institucija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti radi "u leru", iščekujući rasplet situacije sa formiranjem vlasti, neke odluke ipak se donose, čak se formiraju i nova tijela pri državnim institucijama. Preglomazna bh. administracija tako je obogoćana novom komisijom, koja pak neće raditi ništa za dobrobit građana, već će se baviti plaćama državnih službenika. Naime, u Službenom glasniku BiH objavljena je Odluka o formiranju komisije za plaće i naknade u institucijama BiH, čime je stupila na snagu.

Za predsjedavajućeg Komisije, koja je nezavisno međuresorno radno tijelo, imenovan je Nedeljko Tanasković iz Ministarstva finansija i trezora BiH. Članovi su Stanislavka Ilić (Agencije za državnu službu BiH), Ines Krtalić (Ministarstvo pravde), Lejla Hodžić (Ministarstvo sigurnosti), Dragan Marušić (Ministarstvo odbrane), Ana Mrnjavac (usaglašeni prijedlog reprezentativnih sindikata zaposlenih u institucijama BiH), Mehmedalija Hadžović (nezavisni stručnjak izvan institucija BiH), a za sekretara Komisije imenovana je Olja Ponjarac iz Ministarstva finansija i trezora.

Kako se navodi u odluci, zadaci Komisije su "analiza primjene odredbi Metodologije za razvrstavanje radnih mjesta srednje stručne spreme u platne razrede", "analiza odredbi Metodologije za raspoređivanje zaposlenog unutar platnog razreda", "analiza dostavljenih inicijativa za početak primjene koeficijenata za obračun plata i raspored zaposlenih u propisane platne razrede", "izrada prijedloga izmjena i dopuna Metodologije…". 

Komisija će se baviti i praćenjem primjene "Metodologije unutrašnjih platnih razreda u institucijama BiH i preduzimanje eventualnih korektivnih mjera u slučaju nejasnoća u navedenoj primjeni", kao i "analizom primjene odredbi Odluke o okvirnim kriterijima za dodjelu novčane nagrade zaposlenim u institucijama BiH".

Odlukom je precizirano i koliko će članovi zaraditi mjesečno. Predsjedavajući Komisije i nezavisni stručnjak izvan institucija BiH imat će naknadu u iznosu osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH, a ostali članovi Komisije u iznosu od 350,00 KM.  Član Komisije koji je predložen u ime sindikata može da ostvari pravo na naknadu "u skladu sa internim aktima reprezentativnih sindikata" i ona se se isplaćuje na Sindikata. Naknada, navedeno je dalje, isplaćuje se za mjesec u kojem je održana sjednica Komisije pod uvjetom da je član prisustvovao sjednici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.