open-navfaktor-logo
search
Pandora VII
U Interpolovoj akciji pronađeno više od 11.000 ukradenih umjetnina, 13 ih bilo u pošti u BiH
Policija je uhapsila 60 osoba i pronašla 11.049 ukradenih artefakata u sklopu velike međunarodne akcije protiv šverca umjetninama u 14 zemalja članica INTERPOL-a.
04.05.2023. u 22:29
get url
text

Operaciju kodnog naziva "Pandora VII" vodila je španska policija, uz podršku Europola i INTERPOL-a.

"Pandora VII" dovela je do pronalaska ukradenih artefakata, između ostalog:

- 77 drevnih knjiga u Italiji koje je italijanska komanda za zaštitu kulturnog naslijeđa zaplijenila s internetskog tržišta. Knjige su ukradene iz arhive jednog manastira.

- Rimska mramorna bista žene koju je pronašla Civilna garda u Sevilji, Španija. Vjeruje se da skulptura predstavlja Saloniju Matidiju, nećakinju cara Trajana.

- 3.073 drevna novčića, zaplijenjena sa platforme za online prodaju od poljske policijske službe. Dodatnih 117 dačkih i rimskih kovanica također je pronašla rumunska policija nakon što je opljačkano arheološko nalazište.

- Portugalske vlasti su pronašle 48 vjerskih skulptura i drugih vjerskih artefakata. Vjeruje se da su ovi predmeti povezani sa serijom od 15 pljački izvršenih u crkvama širom sjevernog Portugala između 1992. i 2003. Dodatni 41 vjerski i liturgijski predmet (ikone, kalupi oltara, itd.) također je zaplijenila helenska policija nakon pretresa kuće u Grčkoj.

- U pošti u Bosni i Hercegovini zaplijenjeno je 13 arheoloških artefakata, između ostalog nakit iz Ruske Federacije.

U "Pandori VII" su učestvovale Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kipar, Grčka, Irska, Italija, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija i Švedska, saopćio je Interpol.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.