open-navfaktor-logo
search
Šokantno
U Iranu tokom protesta ubijeno najmanje 208 ljudi
Iran smatra nevjerovatnima podatke međunarodnih organizacija o ubijenima u nedavnim incidentima na demonstracijama.
03.12.2019. u 08:39
get url
text
Iran neredi

Najmanje 208 ljudi ubijeno je tokom protesta u Iranu, koji su izbili prošlog mjeseca zbog odluke Vlade da poveća cijene goriva, objavio je u ponedjeljak Amnesty International (AI), prenosi Anadolija.

- Ovaj šokantna broj mrtvih pokazuje sramotno nepoštovanje ljudskog života od iranskih vlasti - rekao je Philip Luther, direktor istraživanja Amnesty Internationala za Bliski Istok i sjevernu Afriku, te pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne:

- Oni koji su odgovorni za ovakav krvavi obračun sa demonstrantima moraju odgovarati za svoje postupke.

Iz Amnesty International su naglasili da je najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen u gradu Shahriar u provinciji Teheran. Prema izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava, iranske vlasti su porodicama žrtava zaprijetili da ne smiju govoriti za medije, te im je zabranjeno da sahrane stradale. Iz AI-a su istakli da se strahuje da bi broj mrtvih mogao porasti.

Iran smatra nevjerovatnima podatke međunarodnih organizacija o ubijenima u nedavnim incidentima na demonstracijama.

Ekonomska situacija u Iranu otežana je nakon američkih sankcija, a stanovništvo je, nakon što je najavljeno značajno poskupljenje goriva, 15. novembra u mnogim gradovima izašlo na ulice. Tokom demonstracija je nanesena značajna šteta na mnogim objektima. Iako nema zvaničnih podataka, novinska agencija Fars je objavila da je uhapšeno više od 1.000 demonstranata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.