Najmanje 208 ljudi ubijeno je tokom protesta u Iranu, koji su izbili prošlog mjeseca zbog odluke Vlade da poveća cijene goriva, objavio je u ponedjeljak Amnesty International (AI), prenosi Anadolija.

- Ovaj šokantna broj mrtvih pokazuje sramotno nepoštovanje ljudskog života od iranskih vlasti - rekao je Philip Luther, direktor istraživanja Amnesty Internationala za Bliski Istok i sjevernu Afriku, te pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne:

- Oni koji su odgovorni za ovakav krvavi obračun sa demonstrantima moraju odgovarati za svoje postupke.

Iz Amnesty International su naglasili da je najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen u gradu Shahriar u provinciji Teheran. Prema izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava, iranske vlasti su porodicama žrtava zaprijetili da ne smiju govoriti za medije, te im je zabranjeno da sahrane stradale. Iz AI-a su istakli da se strahuje da bi broj mrtvih mogao porasti.

Iran smatra nevjerovatnima podatke međunarodnih organizacija o ubijenima u nedavnim incidentima na demonstracijama.

Ekonomska situacija u Iranu otežana je nakon američkih sankcija, a stanovništvo je, nakon što je najavljeno značajno poskupljenje goriva, 15. novembra u mnogim gradovima izašlo na ulice. Tokom demonstracija je nanesena značajna šteta na mnogim objektima. Iako nema zvaničnih podataka, novinska agencija Fars je objavila da je uhapšeno više od 1.000 demonstranata.