open-navfaktor-logo
search
Sukobi ne jenjavaju
U izraelskim napadima na Gazu ubijene 43 osobe, među njima 13 djece
U izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijene su 43 osobe.
12.05.2021. u 12:50
get url
text

U saopćenju Ministarstva zdravstva Palestine u Gazi navodi se kako je povećan broj poginulih i ranjenih u napadima koje Izrael od ponedjeljka izvodi na područja u Gazi. U izraelskim napadima poginulo je 43 Palestinaca, među kojima je 13 djece i tri žene, dok je broj ranjenih povećan na 296.

Palestinske grupe otpora u Pojasu Gaze, izraelskoj policiji su dali rok da se do 18 sati 10. maja povuku iz Al-Akse i naselja Sheikh Jarrah, u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu). Nakon što se izraelska policija nije povukla iz Al-Akse i Sheikh Jarrah, grupe palestinskog otpora su lansirale rakete na Izrael. Potom je izraelska vojska pokrenula vojnu operaciju "Čuvar zidina" ka Pojasu Gaze.

Izraelska policija privela je najmanje 150 Palestinaca koje sumnjiči za učešće u jučerašnjim neredima na sjeveru Izraela. Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld je kazao da su hapšenja izvedena zbog jučerašnjih događaja u gradovima Ramla i Lod.

- Situacija je izmakla kontroli i sinoć je u Lodu proglašeno vanredno stanje, a policija radi na uspostavljanju reda - kazao je Rosenfeld.

Neredi u Lodu su izbili tokom jučerašnje dženaze Palestincu Musi Hussuneu kojeg je ubio jevrejski doseljenik. Grupa Jevreja mahala je izraelskim zastavama i provocirala okupljene na dženazi, na šta su Palestinci negodovali. Izraelske snage sigurnosti su napale Palestince, a oni su odgovorili kamenovanjem.

Nekoliko osoba je povrijeđeno, a jedno policijsko auto izgorjelo u tim neredima. Gradske vlasti su proglasile vanredno stanje u Lodu. Palestinci nastanjeni u Izraelu u brojnim gradovima održavaju proteste zbog izraelskih napada u Al-Qudsu i Gazi. Izraelska policija privela je više demonstranata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.