open-navfaktor-logo
search
Granični prijelaz
U jaknu sakrili oko 180 hiljada maraka, carinici im oduzeli skoro pola
Prekršaj je otkriven na izlazu iz zemlje, prilikom detaljne kontrole kombija njemačkih registarskih oznaka, kojim su iz Švedske ka Istanbulu putovala peterica muškaraca libanskog porijekla
15.08.2019. u 21:49
get url
text

Srbijanski carinici su jučer na graničnom prijelazu Gradina otkrili pokušaj ilegalnog prijenosa preko granice oko milion švedskih kruna, što iznosi blizu 180 hiljada KM.

- Prekršaj je otkriven na izlazu iz zemlje, prilikom detaljne kontrole kombija njemačkih registarskih oznaka, kojim su iz Švedske ka Istanbulu putovala peterica muškaraca libanskog porijekla. Četverica putnika iz kombija su državljani Švedske, dok je vozač pokazao danski pasoš – saopćeno je iz Uprave Carine Srbije.

Carinici ističu kako su na uobičajeno pitanje da li imaju nešto da prijave putnici kazali da osim malo ličnog prtljaga i malo novca ne nose ništa više.

- Carinik je, međutim, kod jednog putnika, 46-godišnjeg švedskog državljanina, u jakni koju je nosio prebačenu preko ruke, pronašao 20 buntova sa novčanicama, u apoenima od po 500 švedskih kruna -  navode iz Carine.

S obzirom na to da su putnici kazali kako je novac zajednički vraćeno im je po 20 hiljada maraka, a ostatak, od oko 460.000 švedskih kruna, što iznosi oko 86.000 maraka, zadržan je do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Od početka godine na prijelazu Gradina, najvećem i najfrekventnijem prijelazu ka Bugarskoj,  privremeno je zadržano preko milion neprijavljenih eura, dok je tokom ljetnje sezone, kada je promet putnika veći nego inače, sprječavanje ovakvih prekršaja skoro svakodnevna pojava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.