open-navfaktor-logo
search
Njemačka
U kabinetu budućeg kancelara Scholza bit će devet ministara i osam ministrica
Socijaldemokratska partija (SPD), Stranka zelenih i Slobodna demokratska partija (FDP) potpisale su koalicioni protokol, a u četvrtak se očekuje da Bundestag imenuje novu njemačku vladu sa kancelarom Olafom Scholzom na čelu.
06.12.2021. u 19:15
get url
text

Tri koaliciona partnera su otkrila sastav buduće vlade koja na čelu Njemačke dolazi nakon 16 godina vlasti kancelarke Angele Merkel i njene koalicije. Novi kabinet njemačke vlade činit će devet ministara i osam ministrica, a na čelu kabineta će biti SPD-ov 63-godišnji lider Scholz.

Budući njemački kancelar Scholz je u bogatoj političkoj karijeri obnašao funkcije ministra rada i socijalnih poslova, zamjenika kancelara, ministra finansija i premijera pokrajine Hamburg.

Nova šefica njemačke diplomacije biće 40-godišnja čelnica Stranke Zelenih Annaelena Baerbock i ona će postati prva dama na toj funkciji u Njemačkoj. Ona je zastupnica u njemačkom parlamentu od 2013. godine, a riječ je o gimnastičarki koja je u tri navrata osvajala treća mjesta na nacionalnim prvenstvima.

Drugi čelnik Stranke zelenih Robert Habeck preuzet će funkciju ministra ekonomije i zaštite klime, kao i funkciju zamjenika kancelara Njemačke. Habeck je 52-godišnjak koji se bavi i književnošću, a obnašao je funkciju njemačkog ministra poljoprivrede i okoliša.

Lider FDP-a Christian Lindner u novoj njemačkoj vladi će preuzeti funkciju ministra finansija. Riječ je o 42-godišnjem konsultantu privatnih kompanija.

Novi ministar zdravstva Njemačke biće SPD-ov Karl Lautebach, a na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke dolazi Nancy Faeser koja će postati prva žena na toj funkciji.

Bivša ministrica pravde Christine Lambrecht biće nova ministrica odbrane Njemačke, a riječ je o 56-godišnjoj političarki koja je članica Bundestaga još od 1998. godine.

Hubertus Heil će i u novoj njemačkoj vladi biti ministar rada i socijalnih poslova, a nova ministrica za izgradnju bit će 45-godišnja Klara Geywitz.

Aktuelna ministrica okoliša Svenja Schulze preuzet će funkciju ministrice ekonomske saradnje i razvoja Njemačke, a 40-godišnja Anne Spiegel će biti nova ministrica za porodicu, stare, žene i omladinu.

Bivši čelnik Stranke zelenih Cem Ozdemir biće novi njemački ministar poljoprivrede i prehrane, dok će nova ministrica okoliša biti Steffi Lemke.

Volker Wissing iz FDP-a će biti novi ministar transporta, a novi ministar pravde je njegov stranački kolega Marco Buschmann. Bettina-Stark-Watzinger biće nova ministrica obrazovanja.

Funkciju šefa kabinet kancelara Olafa scholza obnašat će jedan od njegovih najbližih saradnika Wolfgang Schmidt.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.