open-navfaktor-logo
search
Akcija Migrant 1
U kampu Bira uhapšeno 10 osoba: Osumnjičeni za silovanje maloljetnika, zloupotrebu droge, razbojništva...
Više od 150 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUPUSK) učestvovalo je jutros u planiranom pretresu Prihvatnog kampa "Bira" u Bihaću.
11.03.2020. u 13:24
get url
text

U toj policijskoj akciji uhapšeno je deset državljana Afganistana i Pakistana, te je pronađena određena količina narkotičkih sredstava i predmeta koji su mogli poslužiti kao sredstva za nanošenje povreda.

- Akcija je ciljano usmjerena na pronalazak osumnjičenih lica za izvršenje krivičnih djela protiv spolne slobode i morala, među kojima su krivična djela silovanja i spolnog odnosa sa nemoćnom osobom. Tražili smo i osobe povezane s krivičnim djelima zloupotrebe droga, odnosno neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet, te uživanja opojnih droga, kao i krivičnih djela imovinske prirode i razbojništva. Naravno, akcija je bila usmjerena i na pronalazak predmeta i tragova, koji mogu poslužiti u daljem postupku, ali i predmeta koji su se mogli iskoristi kao sredstva za nanošenje povreda - rekao je glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Deset korisnika usluga kampa koji su lišeni slobode su državljani Afganistana i Pakistana, a osumnjičeni su za počinjenje tih krivičnih djela.

- Kriminalistička obrada nad njima je u toku, nakon čega će biti predani na dalje postupanje u Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona. S obzirom na osjetljivost ovakvih slučajeva, u sve aktivnosti uključen je i Centar za socijalni rad Grada Bihaća - dodao je Šiljdedić.

U Privremenom prihvatnom kampu "Bira" u Bihaću trenutno je smješteno skoro 2.000 ljudi, među kojima je i 350 do 400 maloljetnika i djece bez pratnje.

- Prema određenim saznanjima žrtve su maloljetne osobe koje su smještene u centru i povezano je sa problemom koji odavno imamo, a to je prevelik broj djece i maloljetnika u ovim objektima bez roditeljske pratnje. U sve ove aktivnosti uključeni su centri za socijalni rad tako da ćemo na neki način opreznije pristupati ovoj populaciji koja je osjetljiva kategorija - kazao je Šiljdedić.

Potvrđeno je i da na području tog kantona boravi više od 5.000 ilegalnih migranata, te da gotovo svakodnevno dolazi do 100 novih osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.