open-navfaktor-logo
search
Posljednji podaci
U Kantonu Sarajevo 23 novozaraženih koronavirusom, jedna osoba preminula
Prema jutrošnjem biltenu Zavoda za javno zdravstvo KS u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđena su 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 528 uzoraka.
17.08.2021. u 09:40
get url
text

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 20 građana. Evidentiran je i jedan smrtni slučaj.

Trenutno su na bolničkom liječenju 44 pacijenta, od kojih njih 24 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 29 pacijenata, a na liječenju u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" nalazi se njih 15.

Nema pacijenata na respiratoru, dok dva koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti. Kanton Sarajevo danas bilježi 167 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 926 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.312 osoba zaraženih koronavirusom i 51.852 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 25, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 42.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 119 pacijenata, od kojih nijedan nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 357 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 115 poziva, a obavljeno je i 35 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. U toku proteklog dana u Zetri je dato 1.220 doza vakcina.

I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.