open-navfaktor-logo
search
Posljednji podaci
U Kantonu Sarajevo 25 novozaraženih koronavirusom
U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo od testiranih 508 osoba potvrđeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom.
08.08.2021. u 10:32
get url
text

Preminulih nije bilo, dok se od COVID-19 infekcije oporavilo 18 građana. Trenutno je na bolničkom liječenju 27 pacijenata, od kojih 14 ima akutnu infekciju, dok su ostali sa post covid komplikacijama ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 16 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" njih 11. Nema pacijenata na respiratoru i niko od njih ne koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 124 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 828 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 53.092 osobe zaražene koronavirusom i 51.677 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 18, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 30. U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 64 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 244 PCR brisa. Covid pozivni centar imao je 55 poziva, a u ambulantama je obavljeno i 25 razgovora sa pacijentima. U toku proteklog dana, u Zetri je dato 468 doza vakcina.

Od subote, 31. jula, u Zetri, u okviru "Dana otvorenih vrata", omogućen je pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Ovakva organizacija vakcinacije bit će nastavljena i danas, pa iz Ministarstva pozivaju građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.