open-navfaktor-logo
search
Šta je u pitanju
U kojim državama za sada nema zaraženih koronavirusom
Pandemija koronavirusa proširila se na sve dijelove svijeta. Za sada je oko 800.000 zaraženih i gotovo 40.000 preminulih.  
01.04.2020. u 07:44
get url
text

Međutim, prema rezultatima detaljnog praćenja američkog Univerziteta Johns Hopkins do 31. marta, postoje i države u kojima za sada nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze.

Sigurno postoje određene sumnje o stvarnoj situaciji u određenim zemljama, posebno Sjevernoj Koreji. Izvori Južne Koreje tvrde kako se koronavirus iz Kine proširio i u ovu zemlju, prenosi statista.com.

Zbog tajne prirode vlade u Pjongjangu i stepena državne kontrole nad medijima, nemoguće je otkriti jesu li tvrdnje Južne Koreje istinite.

Međutim, nije nimalo naivno misliti ni da je velika izolacija Sjeverne Koreje od ostatka svijeta doprinijela tome da se izbjegne pandemija.

Nekoliko zemalja u Africi još tvrdi da nemaju slučajeve zaraze, iako bi to opet moglo biti posljedica nedostatka kapaciteta za testiranje.

Bocvana, Burundi, Komori, Malavi, Sao Tome i Principe, Sierra Leone i Južni Sudan afričke su zemlje koje nisu prijavile niti jedan slučaj koronavirusa. COVID-19 nije otkriven ni u manjim pacifičkim otočnim državama, kao što su Salomonovi Otoci i Vanuata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.