U kojoj životnoj dobi se gube mišići i kako usporiti taj proces

objavljeno: 06.01.2018. u 22:45

Tijelo se godinama razvija, a kada dostigne svoj vrhunac, kreće silaznom putanjom. Za vaše mišiće to znači gubitak 3 do 5 posto tonusa svake decenije, a prema pojedinim istraživanjima, ovaj proces propadanja počinje već u 25. godini.

Naravno, kvalitetnom ishranom punom proteina i redovnim vježbanjem moguće je usporiti ovaj proces i u potpunosti ga preokrenuti u mlađem životnom dobu, ali nije moguće izbjeći ga u poznijim godinama.

Vježbe poput dizanja tegova pokreću metabolički proces neophodan za rast mišića, ali ako fizičku aktivnost ne prati pravilna ishrana, mišići će ostati jednaki ili će početi da se troše.

Čak i ako ne vježbate, vaše tijelo mora svakodnevno da dobije odgovarajuću količinu proteina. Često se preporučuje 0,8 grama po kilogramu tjelesne težine, dok se za aktivne sportiste i bodibildere taj broj penje na 2,5 grama.

Namirnice najbogatije proteinima su riba, bijelo meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, mahunarke (naročito grah), soja, lisnato povrće, orašasti plodovi i manje masni komadi govedine.