open-navfaktor-logo
search
Krizni štab HNK
U mostarskoj "COVID-bolnici" 12 pacijenata, četvero na respiratorima
U SKB-u Mostar, u takozvanoj COVID-bolnici trenutno se nalazi 12 pacijenata, od toga je četvero njih na respiratoru. 
30.03.2020. u 13:08
get url
text

Kazao je ovo glavni infektolog SKB-a Mostar Jurica Arapović, koji je potvrdio drugi smrtni slučaj u ovoj bolnici.

- Nažalost, dan započinjemo sa tužnom viješću. Bolesnik je preminuo u kasnim prijepodnevnim satima od srčanog zastoja, u svojoj 53. godini života - kazao je Arapović i izrazio sućut porodici preminulog. 

On je dodao da je dosad na području HNK testirano ukupno 322 uzorka, od toga 281 sa područja HNK. Tokom vikenda testirana su 53 uzorka.

- Sve ukupno do sada imamo pozitivna 44, od toga dva sa smrtnim ishodom. Njih 26 je u Konjicu, u Mostaru 12 i Čitluku šest oboljelih - kazao je Arapović.

Arapović je još jednom apelovao na građane da ostanu kod kuće. 

- Ne posjećujte jedni druge, posebno starije osobe. Stanje je ozbiljno. Smrtnost u našem kantonu trenutno je oko četiri posto. Četvero bolesnika se nalazi na respiratoru s neizvjesnom prognozom i u kritičnom stanju - rekao je dr. Arapović.

VEZANI TEKST - Sokolović- Begić o stanju u konjičkoj bolnici: Kreće ofanzivnije testiranje

Dodao je da je iu HNK zdato 1.491 rješenje o zdravstvenom nadzoru, 48 tokom nedjelje. 

Kad je riječ o pogođenom naselju u Međugorju, radi se o samostanu s dvadesetak redovnika i redovnica, svi su početkom marta imali blaže simptome.

- Neki od njih su testirani, ne svi, i pozitivni su na COVID-19. Radi se o jednom otvorenom redovničkom sistemu. Časna sestra je bila u kontaktu i s Majčinim selom, te se i ta kuća sa redovnicima i Majčino selo stavlja u jedan oblik karantina - kazao je dr. Arapović.

Testiraju se trenutno primarni kontakte, dodao je, oni koji su visokog rizika za stjecanje virusa COVID–19.

- Od tih 18 trenutno se troje nalaze u našoj bolnici, jedna časna sestra je na respiratoru, teške i neizvjesne prognoze, u kritičnom stanju. Fratar i druga časna sestra se u srednje teškom stanju - rekao je dr. Arapović.

Istaknuo je kako ima više žarišta u HNK, ali i u susjednom kantonu.

- Imamo i žarište koje se otvara bez epidemioloških podloga. Bojim se da će se COVID-19 uvući u građanstvo i nećemo moći povezati i doći do nekih kontakata, što je preduvjet da nam se dogodi ono što se dogodilo u nekoj od evropskih država. S obzirom na naš zdravstveni sistem i nije dobro - rekao je Arapović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.